На хора като Игнат Канев трябва всеки да българин за

...
На хора като Игнат Канев трябва всеки да българин за
Коментари Харесай

Игнат КАНЕВ: Винаги съм бил горд българин

На хора като Игнат Канев би трябвало всеки да българин за смъкна шапка, да му се поклони и благодари. Той е индивидът, който у нас преди 100 години биха нарекли същински покровител и възрожденец. Предприемач, за който насъбраното благосъстояние не би имало смисъл, в случай че не е споделено в името на просветата и културата, на слабите и страдащите. Именно на най-състоятелния българин в Канада изискуем „ Канев център ” към Русенския университет, както и дарения за лечебни заведения, за деца и така нататък Днес той чества своя 93-и рожден ден с хората, които в действителност са му признателни.
Роден е като Игнат Христов Кънев на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област, и е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи.

Семейството няма финансова опция да изучи любознателния Игнат, по тази причина той още на 14-годишна възраст напуща България и се открива в Австрия в търсене на прехранване. През март 1941 година дружно с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със аграрни артикули. След пет години чиракуване Игнат към този момент върти търговия с създаденото в дребното му стопанство за плодове и зеленчуци.
През 1951 година обаче подхваща нова случка – зарязва бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада.

Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи дребни къщи за новопристигащи имигранти. През 1956 година там основава и първата си строителна компания. Година по-късно строи първата си по-висока страда – на три етажа с девет жилището, а след 10 лета подвига и постройка с 262 жилища. В един миг годишният оборот на компанията му надвишава 250 млн. $. Като строителен бизнесмен е построил хиляди къщи, доста публични здания и голф-съоръжения от международна класа.
Игнат Канев се занимава и с търговия на коли. Става представител на „ Дженерал мотърс ”, продава хиляди коли и камиони. Собственик е на шест голф стадиони и огромна строителна компания в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.

Той е и почетен консул на България в Канада. А дарението си за „ Канев център ” изяснява по този начин: „ Този център е подарък за богатството на Русенския университет, на хората от моя роден край и свидното ми родно място! ”
Всъщност това не е единственото подаяние на Канев. Благотворителната му активност продължава десетилетия, по тази причина преди броени дни президентът Росен Плевнелиев му връчи Почетния знак на президента за „ по случай 90-ия му рожден ден, неговата дарителска активност и приноса му за българското общество ”.

„ Аз съм се трудил постоянно за българщината, за това българският народ да бъде напред, да бъде показан пред хората… Българите са работливи, ние сме най- най-хубавите ”, е отговорът на благодетеля. Игнат Канев подарява средства освен за образователни и здравни цели, а за построяването на църквата „ Свети Димитър ” в Торонто.

Игнат Канев – възрожденецът от XXI век
По мотив празника на бизнесмена покровител припомняме фрагменти от негови изявления и изявленията пред български медии:

„ През тези тежки първи години (в чужбина) аз нямах нищо друго, с изключение на моите фантазии и надежди… Напуснах България като момче в търсене на благоприятни условия в други краища на света. С възрастта и дистанцията връзката с България стана по-силна. Живеейки отвън България се усещам като дърво без корен, като човек, разграничен от своя дом и своя народ. ”
„ Стремя се да подкрепям младежите да осъществят своя капацитет, да станат високообразовани експерти и водачи – и още по-важно – да бъдат положителни българи. ”

„ Сещам се за една приказка, която чух като дете в България: Трима селяни се събрали през един късен октомври, с цел да отпразнуват Димитровден (в Канада тогава означаваме Деня на благодарността). Обаче през тази година нямало доста наслада поради огромна суша. Преглъщайки постепенно първата глътка, единият от селяните споделил: „ Годината беше ужасна, аз даже не изорах земята. ”
Другият селяндур кимнал в символ на единодушие и споделил: „ Аз изорах земята, само че ситуацията беше толкоз неприятно, че не я засях. ” Накрая третият селяндур рекъл: „ Вярно е, че годината беше неприятна, само че аз изорах, засях ги и ожънах, каквото се роди.

Реколтата напълно не беше богата, само че с нея аз изхраних фамилията си през зимата и ми остана задоволително семе, с цел да засея напролет. ”
Тази остаряла българска приказка има надълбоко значение. Нейното обръщение за мен е, че с каквото и да се сблъскаме, не би трябвало да се предаваме. Трябва да бъдем решителни и правилни на задачите, които сме си сложили. Да поддържаме напъните и укрепваме контактите си, без да изневеряваме на концепциите си.

Винаги би трябвало да засяваме и да се грижим за посевите, без значение от компликациите, с които се сблъскваме. Само тогава ще можем да жънем. ”
„ Аз обичам България. Винаги съм бил горделив българин и постоянно ще бъда обвързван с моята Родина. Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце вечно е в България. ”
„ Политиците са като поповете, на тях им е дадена дарбата да приказват, да увличат хората, само че в никакъв случай не са богати. Поне в Канада е по този начин. Ако са богати, няма да имат ищах да работят за страната и народа. ”
„ Важно е да се оказва помощ на лечебни заведения. От лечебни заведения идваме и в лечебни заведения си отиваме. ”
Инфо: artday

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР