На ход е парламентътСъс Закона за противодействие на корупцията и

...
На ход е парламентътСъс Закона за противодействие на корупцията и
Коментари Харесай

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени

На ход е Народното събрание


Със Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ), който влезе в действие тъкмо преди година, бяха допълнени условията за „ несъответственост “ на общинските съветници, които са разказани другояче в член 34, алинея 5, т. 3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА).

„ Несъвместимостта “ – това е възбрана да се упражнява специалност или активност редом с обществената позиция, която човек заема. Забрана, която има доста значимо значение за недопускане на корупционни практики и корист с власт.

Новите правила за „ несъответственост “ са противоречиви, меко казано. Това наложи със специфичен закон от март 2018 година Народното събрание да отсрочи действието им за новия мандат на общинските препоръки. Така те ще бъдат годни за всички над 5100 общински съветници в България чак от 1 декември 2019 година.

Спазването на режима за „ несъответственост “ блокира опцията да се употребява обществена позиция за разширение на личен бизнес. При установяването на „ несъответственост “ на общински консултант, неговият мандат се приключва предварително с решение на Общинската изборна комисия. Това е добре, обаче то би трябвало да се става по прецизни правила.

Новите правила в някои връзки са удачни, обаче в други се разминават с действителността, тъй като основават ограничавания за подписване на контракти с общините и с сдружения и предприятия отвън общината, в която някой е консултант и упражнява обществена власт.

Какво планува новата т. 3, на член 34, алинея 5 от Закона за локалното ръководство и локалната администрация? Той планува забрани, които касаят записаните еднолични търговци (ЕТ) или сдруженията, в които взе участие съветникът. „ Участие “ – това е, в случай че съветникът членува в директорски или надзорен орган на сдружението, или в случай че е шеф или инспектор и има дялове или акции в капитала му.

От 1 декември 2019 година се планува общинският консултант като Едноличен търговец или сдружението, в което взе участие консултант, да няма право да подписва какъвто и да било контракт: първо – с общината, в която е консултант, второ – с общинско комерсиално сдружение (такова, в което която и да е община има 1% от дяловете и акциите) и трето – с общинско дружество, както в общината, в която е консултант, по този начин и във всяка друга.

Не е сложено никакво особено изискване по отношение на договорите, заради което възбраната обгръща всевъзможни типове – за наем, публични поръчки, продажби на вещни права, концесии и други Визират се възмездни, само че и безплатни контракти.

Какво значи това на процедура?

В момента всички общопрактикуващи лекари, както законът повелява, са организирали своята активност като еднолични търговци (ЕТ). На доста места в страната, в села и градове, те употребяват чартърен пространства, които са общинска благосъстоятелност. Предвижданата възбрана обгръща тези контракти и слага съветниците в мандата от 2019 до 2023 година в обстановка на „ несъответственост “. Подобно е ситуацията, при което съветникът като едноличен търговец или сдружение, в което той взе участие, употребява чартърен за период от 1 година общинска земеделска земя.

Буквалното пояснение на нормата значи, че съветникът ще е в „ несъответственост “ и в случай че от негов магазин (който стопанисва като ЕТ) с фактура се закупят от общината някакви артикули на дребно. Доколкото ВиК сдруженията или Топлофикациите са с присъединяване на съответните общини в капитала, съветникът ще се окаже в „ несъответственост “, в случай че неговият Едноличен търговец има контракт за доставка със съответния оператор.

След 1 декември т. година такива съветници имат две други възможности. Или да си прекратят предварително мандата (с оставка или с решение на Общинската изборна комисия, или да си прекратят контракта в съответното сдружение, който е съконтрагент на общината, общинските сдружения или предприятия.

Забраната не обгръща договорите, сключвани от съветниците в качеството им на физически лица с община, сдружение или дружество, включително и трудовите. Както и до в този момент, няма спънка кметът да назначава с трудов контракт консултант за шеф на детска градина или съветникът да работи като чиновник (но не и като ръководител), в общинско сдружение или дружество в общината.

Действащият закон не дава отговор и на въпроса: по какъв начин ще се постъпва с контракти при заварено състояние? Ще бъдат ли в „ несъответственост “ съветници, чиито Едноличен търговец и сдружения са сключили контракти преди 1 декември т. година?

Забраните явно би трябвало да бъдат поправени. Тук не става дума за прекъсване на нечий бизнес. Съветниците са обществени фигури, натоварени с власт – те сами са поискали да бъдат такива и би трябвало да търпят ограничавания в своите бизнесначинания – по този начин, че да не употребяват в своя изгода огромните общински пари и активи, които управляват. Но тези ограничавания би трябвало да се постановат точно.

Как може да да стане това?

Трябва да отпадне възбраната търговците, свързани с общински съветници да подписват покупко-продажби с предприятия или сдружения на другите 264 общини отвън тази, в която са на обществена служба. Защо консултант от Русе, чиито Едноличен търговец създава мебели, да не може да ги продава на общински предприятия или сдружения в община Петрич, примерно?

Трябва да остане възбраната търговците на съветниците да подписват контракти с общините, в които са определени и в техните сдружения и предприятия. Често тези контракти не се преглеждат от общинския съвет. Въпреки това лобирането е реалност и известна част от дейците на локалното самоуправление се включват в локалната политика точно, с цел да протежират частната си активност. Но и тук възбраната може да се уточни – да обхване сдруженията, в които съветникът има най-малко 25% и да касае контракти с висок стопански интерес – публични поръчки, концесии, асимилиране фондове на Европейски Съюз.

В битката с корупцията резултат могат да имат не общите и прекомерно раздути, а концентираните и точни закони. На ход е Народното събрание.

* Авторът e някогашен ръководител на Комисията за спор на интереси
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР