2 години, откакто талибаните си върнаха Афганистан, неговият изолиран върховен водач управлява от сенките

...
На границата с Пакистан хиляди афганистанци чакат на опашка, за
Коментари Харесай

На границата с Пакистан хиляди афганистанци чакат на опашка, за да получат печат в паспортите си, за да могат да напуснат Афганистан и никога да не се върнат.

В този горещ и влажен ден, докато се тъпчат между две огради като добитък, гледката на припадащи отчаяни пътници е твърде често срещана, като времето за чакане е средно от три часа до цял ден през най-натоварените периоди .

Единственото облекчение от жегата е бутилираната вода, продавана от деца на петгодишна възраст, които тичат нагоре-надолу по оградата и викат цените на жадните пътници.

Талибанският Афганистан в тяхното минало. Две години откакто талибаните отново поеха властта, Афганистан е в ръцете на Хибатула Акхундзада, известен като Амир Ал Муминин, или „Командир на правоверните“.

Но въпреки значимостта на ролята си, Хибатула запазва анонимност в по-голямата си част. Откакто талибаните обявиха победа след изтеглянето на САЩ от Афганистан, техният лидер все още не е виждан публично.

Дори сред неговите редици е изключително трудно да се говори официално с който и да е талибански служител за техния върховен лидер.

Подобни на тайни срещи 

Заместник-министър в правителството на талибаните описа, че трябва да пътува повече от 300 мили до древния град Кандахар, за да се срещне с лидера на страната.

Стигайки там, той изчака около три дни, преди да получи обаждане, потвърждаващо, че срещата ще продължи. В сцена, подобна на тайна среща, той беше отведен на две различни места и вещите му бяха конфискувани, преди накрая да бъде отведен в Хибатула.

„Той седеше на пода, въпреки че стаята имаше дивани. Той дойде въпреки че е много скромен, но впечатляващ, неговите познания по отношение на ислямското право и неговата юрисдикция трябва да бъдат признати“, каза заместник-министърът.

Друг високопоставен член на талибаните каза пред CBS News, че лидерът управлява страната като призрак от собствената си столица.

Той описа подобни нива на секретност и сигурност преди срещата му с Хибатула, като стигна дотам, че му бяха дадени пароли за запомняне, за да се потвърди самоличността му, преди да бъде транспортиран до мястото на срещата.

Лидерът на Афганистан поддържа този изключително нисък профил поради надвисналата заплаха от удари с дронове на САЩ и ISKP – свързана с Ислямска държава група – според източник от талибанското ръководство.

В неговия кръг всеки член на персонала е под 24-часово наблюдение и смартфоните са забранени.

Правило на железния юмрук

Но зад булото на тайната и защитата Хибатула управлява с железен юмрук. Откакто се изкачи на власт, той е отговорен за спирането на момичетата и жените да посещават гимназии или университети, забраната им да посещават паркове, фитнес зали и обществени бани и им нарежда да се покриват, когато излизат от дома.

От ранна зряла възраст той беше против съвременното образование за момчета и момичета и се позоваваше на училищното обучение като източник на зло и израждане на морала.

Афганистански политически анализатор и критик Асмат Кани си спомня срещата с Хибатула, когато той беше съвсем млад съдия.

„[Той] живее в свой собствен свят“, каза Кани пред CBS News. „Мнозинството от талибаните са съгласни с важността на образованието на жените и искат да позволят на момичетата да посещават училища и университети. Само той е най-вече отговорен за забраната.“

„Подобно насилствено и тесногръдо тълкуване на исляма превърна Афганистан в истински ад за жените“, каза бивш талибански министър пред CBS News.

Източникът също обвини действията на върховния лидер за международните санкции, под които Афганистан живее.

Мулла Басир е бивш съученик на Хибатула и въпреки че го критикува като хардлайнер и краен консерватор, го описва като „мил, предан и интелигентен човек“.

Той каза пред CBS News че след убийството на лидера на талибаните, който го предшества, Хибатула е бил отведен и той никога повече не го е виждал.

Върховен авторитет

Назначаването му за върховен лидер беше обяснено на CBS News от източник сред талибанското ръководство като начин за стабилизиране на проблемите на върха. Хибатула се смяташе за неутрална и уважавана фигура сред талибанските възрастни  

„Хибатула постепенно научи и почувства, че той е последното ниво на власт, човек на върха на йерархията на група, която е силно лоялна към него", каза Кани пред CBS. "Той може да прави почти всичко, което пожелае."

Днес Хибатула се обгражда с около 2500 атентатори самоубийци, които са готови да се жертват за неговата безопасност. Те живеят в лагер, който е приемал основателя на талибаните молла Омар и по-късно е използван като база от ЦРУ в Кандахар.

Един член на Гвардейския корпус на Върховния лидер каза пред CBS News, че получават заплата от 170 долара на месец и нямат право да имат смарт телефони, да гледат телевизия или да имат достъп до социални медии.

През юни Хибатула каза в рядко публично съобщение, че мерките, които е предприел по отношение на правата на жените в Афганистан, са осигурили „удобен и проспериращ живот според ислямския шериат“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР