На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по

...
На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по
Коментари Харесай

Старозагорският митрополит Киприан дирижира `Страсти по Матея` |

На огромния християнски празник Успение Богородично – 28 август по остарял жанр, в 21,00 часа на Античния конгрес „ Августа Траяна " Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „ Страсти по Матея " от Митрополит Иларион.

Солисти на премиерното осъществяване на творбата са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, вземат участие още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

„ В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Първата част на творбата се назовава „ Свещен рев " – тогава, когато Евангелието споделя по какъв начин Иисус Христос е влезнал към този момент и разпоредил на своите възпитаници да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите възпитаници и Разпети Петък, когато е хванат и над него към този момент е съда до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надвива над Смъртта. Творбата е огромна, в 44 елементи, които разказват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е доста красива, барокова, прилича музиката на Бах. " – споделя Старозагорски Митрополит Киприан.

Негово Високопреосвещенство към този момент е дирижирал " Реквием " на Волфганг Амадеус Моцарт и  " Симфония № 9 " от Лудвиг ван Бетховен със Старозагорската опера. Казва, че.

Композиторът на творбата - Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е измежду най-известните модерни съветски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, лекар по философия на Оксфордския университет, лекар по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

Роден е през 1966 година в Москва. Учи цигулка и комбинация в приблизително музикално учебно заведение - Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, само че по лично предпочитание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир. Впоследствие приключва московската Духовна академия. Ръкоположен за свещеник през 2002 година, е избран е за глава на представителството на Руската православна черква в европейските интернационалните организации. През 2003 година е назначен за свещеник на Виена и Австрия. Участник е в Смесената интернационална комисия за богословски разговор сред Католическата и Православната черква. Автор е на повече от 600 изявления, в това число на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Митрополит Иларион е създател на няколко огромни творби, измежду които " Страсти по Матея ", " Рождественска оратория ", " Божествена литургия ", " Всенощно бдение ", " Кончерто гроссо ". За малко време митрополит Иларион, който работи в разнообразни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните модерни съветски композитори.
Своеобразното му музикално творчество е надълбоко обвързвано с богатата съветска интонационна песенност, постоянно се базира на античните църковни разпеви – знаменен, киевски.

Ораторията „ Страсти по Матея " (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната черква. Сложна по конструкция творба, състояща се от обособени музикални елементи, свързани между тях от епизодите на четене на евангелските фрагменти. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и вглъбеност, на моменти – с драматизъм, без непотребни патетика и прочувственост, който драматизъм се редува с молитвено положение на съзерцаване. Ораторията „ Страсти по Матея " съставлява величествено духовно признание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР