На гневен протест, с разпънати чадъри, викове: мафия и справедливост,

...
На гневен протест, с разпънати чадъри, викове: мафия и справедливост,
Коментари Харесай

Протест след катастрофата в Търговище, причинена от пиян служител на съдебна охрана

На ядосан митинг, с разпънати чадъри, крясъци: „ мафия ” и „ правдивост ”, излязоха в понеделник близо 200 жители на Търговище пред правосъдната палата, откакто пийнал чиновник на правосъдна защита провокирал злополука, пратил двама младежи от мотоциклет в болница, само че избягал и се укрил.

49-годишният Валентин Парашкевов е бил арестуван два часа след, който е станал към 14,14 часа в петък. Тогава тестът с дрегер отчела 0,71 промила алкохол. Взета му е била и кръвна проба за химическо проучване, в това число и за опиати.

След полицейското задържане Парашкевов е пуснат от ареста, още преди приключване на периода от едно денонощие и терзанието, че над него ще бъде разпънат чадър, изкара на площада близки, познати и съпричастни жители. Хората имали подозрения за потулване на случая, защото служителят на правосъдната защита е и брат на някогашен шеф на регионалната полиция в Търговище. Според тях 49-годишният мъж постоянно карал почерпен, само че никой не предприемал ограничения против рисковото държание, защото се употребил с подкрепи.
 0511-prot-2  0511-prot-3  0511-prot-1  0511-protest
Ранените младежи,16-годишният дееспособен Петър, който карал мотор „ Сузуки 125 ” и 18-годишната Ина, която се возела с него, са в болница. Няма заплаха за живота им, само че момичето, което е по-тежко потърпевшо, е претърпяло интервенция на лакътната става. Предстояла такава на крайници, който също бил строшен на две места. Ина имала травма и на гръдния панер. Причинени са й били общо три междинни телесни повреди. Момчето пък било с контузни рани и вътрешни пострадвания на органи.

След недоволството в обществените мрежи и напрежението в града, против стартирането на служителя на правосъдна защита от ареста, прокуратурата е задържала Парашкевов. Това е станало в неделя. Арестът е за период от 72 часа. Обяснението е, че тогава са събрани данни за произшествието. Предстояло да бъде импортирано искане в съда за налагане на непрекъсната мярка за задържане под стража.

От Апелативна прокуратура във Варна прецизираха в понеделник и механизма на злополуката. „ На двойно непрекъсната линия на пътното платно, обвиненият решил да направи противоположен завой с персоналния си автомобил „ Митсубиши Лансър ”. След като не съумял, дал на задна предавка и по този начин пътуващият мотоциклет се блъснал в него. След конфликта мотоциклетът се отклонил и настъпил преден удар в насрещно движещ се различен автомобил ”, оповестиха от прокуратурата. Парашкевов е бил открит два часа по-късно в заведение, допълват от там. Колата също била укрита, настояват пък близки на потърпевшите младежи.

Срещу водача е повдигнато обвиняване за причиняване на междинни телесни повреди на повече от едно лице при ръководство на автомобил под въздействието на алкохол, както и за това, че е напуснал мястото. Предвиденото наказване е от 1 до 6 години отнемане от независимост.

Към момента няма информация дали от правосъдна защита са подхванати дисциплинарни ограничения против служителя.

По време на митинга, който ескалира, беше счупено и стъкло на постройката на правосъдната палата. Родителите на потърпевшия Петър приканиха хората да се разотидат, като поеха ангажимент да поправят счупеното. Междувременно младежи, взели участие в митинга, започнаха да хвърлят стотинки по постройката, с цел да платят стъклото. В недоволството се включиха и мотоциклетисти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР