На ГКПП Капитан Андреево се образуваха огромни опашки от хладилни

...
На ГКПП Капитан Андреево се образуваха огромни опашки от хладилни
Коментари Харесай

МАШАЛЛА, БАБХ! Гигантска опашка от тирове на Капитан Андреево, няма кой да проверява зеленчуците

На Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево се образуваха големи опашки от хладилни камиони с плодове и зеленчуци. Стотици водачи са заклещени най-малко за 24 часа поради прекъсването на работата на лабораторията, която до среднощ на 20 май ревизираше плодовете и зеленчуците на границата.

" ЕВРОЛАБ 2011 " осигуряваше така наречен фитосанитарен надзор по контракти с турските клиенти от най-малко 10 години насам. За превозвачите е значимо лабораторните разбори за пестициди да излязат в точния момент, с цел да не се скапе продукцията и лабораторията се справяше в границите на час-два.

" Беше спряна работата на моята компания. Не беше дадена никаква заповед или разумно пояснение за какво стопираме да работим, ами просто БАБХ пое активността да разтоварва камионите и да ги изследва в централната клинична лаборатория в София ", описа Васил Димитров.

Инспектори на БАБХ са пристигнали и поели разтоварването на камионите и пробонабирането, изземвайки активността на частната компания без пояснения. На място на граничния пункт ги довели персонално шефът на БАБХ Христо Даскалов дружно със заместника му доктор Ангел Мавровски.

Васил Димитров посочи, че са оповестили контракта му за наем на помещението, което е държавно, за незабележим. " И ми връчват нотариална покана да напусна, само че аз въз основа на тази нотариална покана няма по какъв начин да напусна, тъй като единствено съдът може да разгласи контракта ми за незабележим. И им върнах назад нотариална покана, че няма да напусна, тъй като в съда може да се реши дали договорът ми е незабележим, или не ", споделя Димитров.

Държавата няма нищо общо с клиентите на Васил Димитров, защото лабораторията е тази, която има контракти с превозвачите за осъществяването на лабораторния разбор.

" Аз имам контракт с над 700 турски компании, които се скланям да съставлявам пред въпросната организация, според Регламент 625 от 2017 година Също по този начин, аз би трябвало, съгласно контракта, да осигуря достъп до пратката, при положение, че се изследва тестът и че се постанова някаква инспекция от формалния граничен надзор ", изяснява предприемачът.

" Сега тестът на моите клиенти се взима от инспекторите и се кара в София, без желанието на моите клиенти. Те желаят тестът им да става за 1 час, сега става за 13 до 15 часа ", разказва неуместната обстановка Васил Димитров. С времето за превоз до столицата и назад отива най-малко денонощие.

" На превозвачите никой нищо не изяснява, просто им взима тестът. Те ще си пуснат съответните тъжби в тяхната страна, институциите им към този момент са осведомени ", повдига той завесата пред следствията от протичащото се, което ще се трансформира в междудържавен въпрос. Помним по какъв начин недоволстваше турската страна преди повече от десетина години, когато пробите се носеха в София, а продукцията в тировете се разваляше, до момента в който пристигна резултатът от анализите чак след три-четири дни. Решението на казуса пристигна с отварянето на частната лаборатория на самия граничен пункт тогава.

На този стадий няма друга компания, която да се е наместила на мястото на тази на Васил Димитров и към този момент нещата са в ръцете на държавната БАБХ. Но съмненията, че това е единствено мимикрия, а в действителност се готви друга частна компания да поеме бизнеса, са налице.

" Идеята е да се покаже, че страната го изземва, само че не може да се оправи, и най-вероятно след няколко месеца ще се направи нов конкурс за пространствата и ще се дадат на различен човек. Знам и кой е другият човек, ще го разглася доста скоро ", подозира Васил Димитров. И добавя: " Известен е като незаконен необут от зората на демокрацията, а сега е предприемач ".

Междувременно водачите на хладилните тирове по никакъв начин не са удовлетворени и питат за какво един работещ модел е негоден сега.

" Аз съм задължен да им спомагам на тези хора по контракт и да ги представям пред Агенцията по храните. Обяснявам им какъв брой ще се чака вероятно ", разяснява още индивидът, чийто бизнес безусловно е конфискуван.

" Ние участвахме на търг, спечелихме го, а те афишират, че е нелегално ", споделя притежателят на лабораторията, който добавя, че си заплаща и наема, и сметките за електричество. " И това може да се потвърди в съда. Ще сезирам всички вероятни институции да се види по какъв начин се взима един бизнес. Явно живеем в такава страна ", обобщава Васил Димитров.

А до момента в който той търси правата си в сякаш европейската ни страна, и от свое, и от името на своите клиенти, водачите на турските тирове ще стоят заклещени на опашката на Капитан Андреево и ще калкулират вредите от развалената стока и от разваленото добро име на страната ни. После ще пристигна ред на претенциите и неустойките по договорите.

А в това време още в следобедните часове на 20 май, петък, опашката от хладилните тирове, натоварени с плодове и зеленчуци, към този момент е дълга най-малко двайсетина километра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР