На ГКПП Дунав мост само за седмица са съставени 10

...
На ГКПП Дунав мост само за седмица са съставени 10
Коментари Харесай

Илин Димитров: Започнахме проверки, защото сивият сектор в туризма се разраства

На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " единствено за седмица са формирани 10 протокола от КЗП на лицензирани превозвачи, заяви министърът на туризма Илин Димитров

През миналата седмица инспекция беше осъществена на Граничен контролно-пропускателен пункт " Русе - Гюргево ". Проверени бяха 12 рейса, пренасящи туристи за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е осъществена инспекция в Националния туристически указател за съществуването на годно подписан контракт за застраховка " Отговорност на туроператора ". Направена беше инспекция също дали при осъществяването на активността си туроператорите имат подписани контракти с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на инспекцията са формирани 10 протокола от Комисията за отбрана на потребителите взаимно с представител на Министерството на туризма, оповестява Българска телеграфна агенция.

Служебният министър на туризма доктор Илин Димитров се срещна с представители на организациите на екскурзоводите в България. Той срещна участниците с провеждащите се взаимни инспекции на Министерството на туризма с Комисията за отбрана на потребителите, Икономическа полиция и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", оповестиха от Министерството. Срещата се организира по избор на организациите на екскурзоводите в онлайн формат.

Проверките са резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия бранш. Съвместната активност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на страната, според пълномощията на държавните органи.

От страна на организациите на екскурзоводите беше направено предложение инспекциите да се организират освен по граничните пунктове, само че и навътре в страната, и летищата, както и да се ревизира входящият трафик на туристи от други страни. Съвместната активност на МТ с останалите институции се приема с голямо утвърждение.

Министър Димитров пое ангажимент да се организира среща сред специалисти на Министерствата на туризма и на културата и представители на организациите на екскурзоводите, с цел да се обсъдят настоящи проблеми на подсектора.

През почивните дни от Министерството оповестиха, че чиновници на ведомството, Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР-Благоевград, бранш " Противодействие на икономическата престъпност " и Изпълнителната организация " Автомобилна администрация " (ИААА) ревизират транспортни средства за нелоялни практики в областта на туризма на Граничен контролно-пропускателен пункт " Кулата-Промахон ". Министерство на туризма взаимно с КЗП ревизира за законово практикуване на активността на туроператорите, туристическите сътрудници и на правоспособните екскурзоводи. ИААА правят инспекции за спазването на условията на Закона за автомобилните транспорти. Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Благоевград, бранш " Противодействие на икономическата престъпност " вземат отношение по вероятно определяне на нерегламентиран транспорт на пасажери.

Извършена беше инспекция в Националния туристически указател и на трима души, упражняващи специалността " екскурзовод ". Съгласно условията на Закона за туризма всеки екскурзовод би трябвало да е лицензиран, да има идентификационна карта, която да дава, с цел да се удостовери, че работи по отношение на регламентите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР