На Гергьовден е и Денят на храбростта и Българската армия.

...
На Гергьовден е и Денят на храбростта и Българската армия.
Коментари Харесай

България отбеляза Деня на храбростта

На Гергьовден е и Денят на храбростта и Българската войска. Водосвет на бойните флагове и знамената-светини беше осъществен пред Паметника на Незнайния боец в София. За трета поредна година обаче, церемониален церемониал нямаше.

Президентът, вицепрезидентът, министър председателят, военният министър и кметът на София отдадоха почести в символ на благодарност към паметта на починалите за свободата и независимостта на България. При осъществяването на националния химн бяха създадени 20 артилерийски салюта. Това беше следващият друг за армията празник, без церемониал.

Разбира се, войната в Украйна, беляза мненията на държавници и политици в днешния ден. Президентът дефинира като рисково решението на Народното събрание да окажем военнотехническа помощ на Украйна. Премиерът даде обещание бърза рационализация на армията. Военният министър акцентира, че няма опасност за националната сигуроност и очерта опасности. Най-големият, съгласно Драгомир Заков е хибридната война, която по думите му се водела от дълго време на полето на подправените вести. И добави, че отговорността против тях е обща - на обещството, медиите и най-много на политиците, които не би трябвало да спекулират със страховете на хората в името моментни политически дивиденти.

С освещаване на бойните флагове и знамената светини отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп стартира честването на празника на българската войска. В студиото на Българската национална телевизия военният министър Драгомир Заков изясни, че церемониал тази година няма тъй като армията е ангажирана с значими задания.

" С действия по наблюдаване по отношение на войната, която е на няколко стотин километра от нас. Българската войска оказва помощ и на Министерство на вътрешните работи по границата по отношение на бежанския напън от Юг. Ангажирани сме, несъмнено и с бежанския поток от Украйна още през цялото време ", сподели Заков.

Президентът и висш главнокомандващ Румен Радев означи, че със своя професионализъм и безрезервност българските военнослужещи пазят достойнството на Родината.

" Войската ни постоянно е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки тествания. Тя е школа за героизъм и национализъм, по тази причина през днешния ден всички българи справедливо отдаваме респект и благодарност към нашите воини, към всички починали за родината ", сподели президентът.

Премиерът Кирил Петков също участва на церемонията, а по-късно във фжейсбук профила си написа, че Българската войска е институцията, която се употребява с най-голям публичен престиж, почитание и доверие в обществото. Отбелязва още, че военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с идентична решителност както в бурни исторически моменти като настоящия, по този начин и в годините на кротичък живот. Според министър-председателя българското държавно управление прави всичко належащо за създаване на модерна и боеспособна българска войска - заслужен съдружник на страните от евроатлантическата общественост.

Пред публицисти президентът Румен Радев разяснява решението на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

" Войната, която бушува директно до нас, и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и съответни решения, които да не основават опасности, а да укрепват националната сигурност. Партиите подценяват здравия разсъдък, тъй като това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че спорът по никакъв начин няма да бъде къс. Той ще се разраства. И аз чакам в действителност рационални решения, тъй като самата дефиниция " военнотехническа помощ " е задоволително разтеглива и рискована ", разяснява той.

Президентът напомни, че е призовал да не се позволява пристрастеностите от войната в Украйна да се придвижват в България. Според президентът сериозен проблем сега е разделянето на обществото ни по тематиката.

" Затова още един път приканвам българските политици деликатно да преценят следствията от своите думи и да не дълбаят разделяне в обществото ни. Абсолютно неприемливо е в центъра на столицата да се основават конфликти във връзка войната. Това е рисково. По българските улици би трябвало да се веят български флагове. Всеки, който по един или различен метод придвижва тези пристрастености в България или ни въвлича във войната би трябвало да бъде подготвен да понесе и своята отговорност ", сподели още Радев.



Пред Българска национална телевизия военният министър Драгомир Заков разяснява, че най-големият риск е хибридната война с подправени вести, които си играят със страховете на хората. Според Заков отговорност на всеки е да бъде осведомен, виновни са и политиците, които не би трябвало да спекулират.

" Няма опасност за националната сигурност, дано това да го кажем тъкмо и ясно. И няма директна военна опасност. Но в същото време има съществени опасности. Все отново се води война на няколкостотин километра. Когато ние осъзнаваме тези опасности, когато ги проучваме, когато можем да противодействаме на тях, те не са толкоз съществени ", разяснява Заков.

Той означи още, че през идната седмица у нас на работно посещаване ще бъде украинска делегация, с цел да се обсъдят детайлите за ремонт на военна техника.

" Знаете, че България има задоволително доста запас да ремонтира такава техника. Не приказваме единствено за бронирана техника. Тук приказваме за всевъзможен тип техника ", посочи министърът.

Военният министър и президентът бяха единомислещи в тезата си, че решението би трябвало да се търси на полето на дипломацията, а не на бойното поле.

" Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус в последно време сподели. Той нито е болшевик, нито е пропутински насочен. Той сподели, че бягството от договаряния и отиването в областта на да доведем тази война до надвит край, до победа, значи удължение на този спор с всички последици, значи самоликвидация - икономическа на Европа. И очевидно ние сме се запътили натам ", счита Румен Радев.



Държавният глава се включи в честванията във връзка Деня на храбростта и във Велико Търново. Пред курсантите и офицерите той съобщи, че Българската войска постоянно е била знак на героизъм, смелост, чест и достолепие. А боеспособната армия е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и самостоятелност.

Президентът означи още, че макар опитите, на които е подлагана българската армия постоянно е оцелявала, тъй като хората с пагони са осъзнавали своята задача и отговорност към България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР