На фона на затегнатите регулации по отношение на макропруденциалната политика

...
На фона на затегнатите регулации по отношение на макропруденциалната политика
Коментари Харесай

Търговските банки у нас очакват активизиране при дългосрочните кредити за домакинствата

На фона на затегнатите регулации във връзка с макропруденциалната политика на Българска народна банка и по-високите задъльжителни минимални запаси, комерсиалните банки у нас не престават да чакат по-активно кредитиране за частния бранш през третото тримесечие на 2023 година по отношение на интервала сред юни и август. По-високи размери новоотпуснати заеми ще има както към нефинансовите предприятия, по този начин и към семействата. Това демонстрира последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „ Финансов бранш: оценки и упования ”.

Кредитите за нефинансови предприятия ще имат по-голям принос за по-високия общ растеж на кредитирането. Очаква се ускорение на повишаването на овърдрафта, който имаше главен принос за растежа на корпоративните заеми през предходната година, само че се забави доста през първото полугодие на 2023 г.

Същевременно, оптимизмът във връзка с дълготрайните корпоративни заеми се покачва доста. Анкетираните специалисти имаха отрицателни упования за тях в предходното издание на бюлетина, само че предвиждат умерено нарастване през третото тримесечие. Подобно очакване е целесъобразно, откакто второто тримесечие тези заеми имаха водеща роля за нарастването на вземанията от нефинансовите предприятия.

При семействата се чака едва активизиране при дълготрайните заеми, а съображение за това е регистрираното (макар и слабо) ускоряване на темпа на напредък на жилищните заеми през второто тримесечие.

Въпреки упованията за повишаване на лихвените проценти по депозитите през третото тримесечие на годината, размерите от новопривлечени депозити съгласно интервюираните ще бъдат по-ниски, като това в по-голяма степен се отнася за тези от нефинансовите предприятия. Вероятно съображение за това е фактът, че през второто тримесечие беше налице негативен чист поток при тези депозити за пръв път през последните две години. Депозитите от семейства ще продължат да нарастват умерено, като резултатът от мненията е непосредствен до този от предходното издание.

Засилване на конкуренцията се чака само сред самите търговски банки, до момента в който оценката за конкуренцията на небанковите институции се намалява.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР