На фона на всичко случващо се по света в момента,

...
На фона на всичко случващо се по света в момента,
Коментари Харесай

Антидот срещу токсичните отношения в работата

На фона на всичко протичащо се по света сега, последното нещо, от което има потребност човек е драма на работното място. Битките за територия, прехвърлянето на виновност, клюките и злорадството въздействат отрицателно освен на хората, които са директно наранени от тях, само че и основават една токсична среда, в която страда здравия разсъдък на безусловно всички.

Как може да укротите драмата в работата? На първо място, като не назначавате всезнайковци, самовлюбени нарциси  и други персони, които не са положителни. Това несъмнено оказва помощ. Истината обаче е, че даже най-сериозните и деликатни чиновници от време на време губят надзор и основават конфликтни обстановки, изключително когато стресът в работата е висок. В идеалния случаи би трябвало да се стремите освен към премахването на проблеми на проблематичните служащи, само че и към основаването на среда, в която всички се държат по-добре с останалите.

Добрата вест е, че съгласно ново изследване има елементарен, бърз и безвъзмезден метод за постигането на стремежи резултат – просто би трябвало да накарате чиновниците си да отделят по-няколко минутки дневно, с цел да изброяват и записват нещата, за които са признателни.

Добре знае се, че основаването на какъвто и да е обред, който кара човек да обръща повече внимание на хубавите неща от живота си, вместо да не стопира да мисли за своите проблеми, го прави по-щастлив и положителен. За откриватели от Университетът на Централна Флорида обаче това самостоятелно задоволство не е било задоволително и те са си сложили за цел да схванат, дали изразяването на признателност въздейства на държанието на човек в работата.

За да тестват теорията си, че благодарността кара хората да се държат по-добре на работното място, те са помолили няколко стотин чиновници да отделят броени минути дневно за сформиране на лист с неща, за които са признателни. След това те са поискали от сътрудниците на тези чиновници да рапортуват какъв брой постоянно те са се държали зле с останалите в границите на две седмици. Резултатите от този опит бяха оповестени неотдавна в „ Журнал за приложна логика на психиката “ на Американската психическа асоциация, като новините са повече от положителни. Участниците в теста, изброявали всеки ден нещата, за които са признателни, са взели участие доста по-рядко в разпространяването на злословия и в инициирането на спорове на работното място, свидетелстват техните сътрудници.

„ Установихме, че воденето на дневник за признателност е елементарен и на ниска цена метод за понижаване на напрежението на работното място, който може да помогне за смяна на държанието на чиновниците към по-добро “, споделя Лорън Локлиър, докторант, взел участие в правенето на поръчването.

Разбира се, това не е първото прочуване, което демонстрира, че навиците, които усъвършенстват психическото богатство могат да способстват и за понижаване на драмата в офиса. Друго проучване от предходната година сподели, че отделянето на 7 минути дневно за медитация прави хората доста по-отзивчиви и по-малко нападателни в работата. Медитацията обаче изисква най-малко малко образование и процедура. За записването на неща, за които човек е признателен, са нужни единствено писалка и лист хартия, тъй че нямате никакво опрощение, в случай че решите да не се възползвате от тази антидот против токсичните връзки още през днешния ден.

……………….

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР