На фона на войната в Украйна, флотът на България, Румъния

...
На фона на войната в Украйна, флотът на България, Румъния
Коментари Харесай

Премества ли се войната на Русия с Украйна към Черно море?

На фона на войната в Украйна, флотът на България, Румъния и Турция би трябвало да имат роля в Черно море за отбрана на териториалните води и за обезпечаване на независимост на придвижване на цивилните кораби по различните направления. Това сподели особено за " Светът и ние " военачалник Ерхард Бюлер, някогашен върховен началник на отдела за стратегическо обмисляне в немското министерство на защитата.

Николай Кръстев: Благодаря Ви, че приехте поканата ни да бъдете наш посетител, военачалник Бюлер! Кажете военачалник Бюлер, по какъв начин ще коментирате обстановката към протичащото се в Черно море?

Ген. Ерхард Бюлер - някогашен шеф на военния комитет на НАТО и командващ на КFOR Косово: Това, което се случва сега е, че украинският флот, украинските военновъздушни сили, украинските специфични елементи работят дружно и се пробват да се борят против опасността в Черно море. Опитват се да възстановят контрола над териториалните си води, с цел да се борят против разследващите средства, да се борят против експанзията на съветските сили в Крим и против петролните им платформи. Целта е да им попречат да оперират свободно в териториалните води и наоколо до териториалните води на Украйна.



Премества ли Русия спора с Украйна от украинската територия към Черно море? Какво мислите?

- Ами спорът през цялото време е в Черно море. Не забравяйте, че след потъването на крайцера „ Москва “, те реалокираха активите от него на платформа, която е надалеч във вътрешността в Черно море, надалеч от брега, от бреговата линия. Така че, в действителност не виждам разлика през цялото време. Мисля, че е законно Украйна да се бори против опасността с всички съставни елементи, които преди малко изброих.

Не би трябвало ли НАТО да има по-сериозно наличие в Черно море? Какво би трябвало да създадат България, Румъния и Турция, може би някаква форма на съдействие в този район?

- По отношение на тази война, първото нещо, което желая да кажа сега и да го подчертая е, че ние, като страни от НАТО, не би трябвало да сме част от нея. Това не е добре за Украйна, това не е положително и за страните от НАТО, т.е. не би трябвало да ескалираме войната и да участваме в нея, това от една страна. Другият въпрос е, че виждам ролята на румънския, българския на турския флот в отбрана на териториалните води и за обезпечаване на независимост на придвижване на цивилните кораби по различните направления. Тези, които се употребяват и сега.

Виждаме, че Германия интензивно поддържа Украйна по време на войната. Как възприемате тази смяна в немската политика в района?

- Това в действителност е смяна в политиката. Ако си спомняте времето, преди тази война, те отказваха да доставят оръжие в региони, в които имаше напрежение, а тук приказваме за война. Така че, в действителност това е огромна смяна. Тази смяна първоначално беше много мудна от немска страна, само че в това време Германия се трансформира във вторият максимален снабдител на оръжие, снабдител на всевъзможни материали в помощ на украинските въоръжени сили след Съединените щати. А в случай че погледнем цивилната страна, финансовата поддръжка и филантропичната помощ, ще забележим, че Европейският съюз в действителност изпреварва Съединените щати по мярка на оказаната помощ.

Германия поддържа Украйна с танкове. Как ще коментирате това?

- Както споделих, освен Германия, само че и други страни от Европа, а също и Съединените щати бяха много мудни, само че нещата се трансформираха. Вече сме доста по-бързи и доставяме в действителност това, което Украйна изиска. Следващата стъпка е Украйна да бъде снабдена с оръжия, с ракети с огромен обхват, крилати ракети с огромен обхват, да вземем за пример, тъй че да могат да пресечен информационните линии, с цел да пресечен линиите за доставка на съветските въоръжени сили. Да може да нападна съоръжения, логистични съоръжения, командни постове и по този начин нататък, с цел да принуди фактически агресора да изтегли военните си. По този метод, в случай че нямат доставки, в случай че нямат контролни и командни пунктове, в случай че нямат нужните съоръжения, тъй като са унищожени, не може да създадат нищо друго, с изключение на да се изтеглят.

Последният ми въпрос е има ли риск за сигурността на Балканите от дейната поддръжка, която Русия оказва на Сърбия? Знаете, че Сърбия е доста дейна, изключително в Косово и Босна и Херцеговина. Как бихте коментирал тази обстановка?

- Те се пробват да запазят въздействието си и даже да усилят въздействието си върху Западните Балкани. Но във връзка с това дали виждам непосредствена опасност, то аз не виждам такава. Искам да кажа, че съм угрижен за развиването на Западните Балкани и мисля, че държавното управление, новото държавно управление в Косово и държавното управление в Сърбия, би трябвало да стартират за работят за помиряване, а не да играят националистическата карта.

Искам да кажа, че е в полза на хората и на двете страни да бъдат интегрирани едновременно в Европейски съюз. Току-що приключих няколкоседмична обиколка из Западните Балкани и чувството ми е, че хората там са доста по-напред от държавните управления си във връзка с помиряването, свободата на напредване и по този начин нататък. Трябва да подсигуряваме, че идващото потомство в Косово и Сърбия ще живее в мир. Това важи и за други райони и страни, както споменахте в Западните Балкани.

В Косово живее едно цяло ново потомство, което не знае нищо за войната, нищо за случилото се в края на 90-те. Тези младежи не знаят какво се е случило в Косово в оня миг, само че те са и тези, които са доста националистично настроени. От сръбска страна също. Национализмът е доста значимо нещо в този момент в Косово, а също и в Сърбия. Това риск ли е за Балканите?

- Ами в дълготраен проект Вие сте безусловно прав, че има цяло потомство, което не е претърпяло всички зверства, случили се във войната. Те не са станали очевидци на кланетата, само че им е разказано и са били научени да играят националистическата карта.

Всички сърби са неприятни, всички косовари са неприятни. Това не е верният метод да се гради бъдещето на децата, на което и да е потомство. И по тази причина споделям добре, помиряването би трябвало да стартира от най-високите етажи.

На хората от най-високите равнища би трябвало да им е ясно, че би трябвало да има мир и просто не е задоволително да наредим на сръбската войска да се разположи по границата с Косово. Изобщо не е задоволително. Така че в това време мисля, че Европейският съюз и Съединените щати са подхванали някои ограничения за налагане на някои наказания, което е неприятно за хората. И в случай че Европейският съюз поддържа това, което говореше френският президент, да се откаже на Сърбия визова либерализация, да се откаже на Косово визова либерализация, това е доста неприятно за младежите. Както казахте, те би трябвало да отидат в Европа, те би трябвало да имат опция да отидат в Европа. Те би трябвало да имат опция да поддържат връзка с европейските младежи, а не да бъдат затворени в своите страни. Това не е верният метод.

Отваряне на границите, това е верният метод. От тази позиция считам, че Европейският съюз и Съединените щати вършат верните неща, само че би трябвало да сме сигурни, че това няма да навреди на хората.

Много Ви благодаря!

Интервю на Николай Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР