На фона на цялата волатилност през 2022 година има едно

...
На фона на цялата волатилност през 2022 година има едно
Коментари Харесай

Защо доларът продължава да поскъпва, а печалбите на компаниите намаляват

На фона на цялата волатилност през 2022 година има едно нещо, на което вложителите към момента могат да разчитат: покачващият се щатски $. Индексът ICE на щатския $, който мери силата на щатската валута по отношение на кошница от шест други валути, се увеличи с 0,7% в сряда, като зелените пари продължиха да се показват мощно по отношение на главните си съперници, изключително по отношение на йената и паунда, до момента в който царува безпорядък по целия свят.

Това идва в миг, когато и трите съществени борсови показателя Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, падат по-дълбоко в двуцифрени процентни загуби тази година, световните държавни облигации са заседнали в един от най-големите си мечи пазари в миналото и даже златото имаше нестабилна година.

За да разберете за какво доларът превъзхожда другите активи с толкоз доста, даже когато прогнозите сочат 100% сигурност за криза в Съединени американски щати, през идващите 12 месеца, потребно е да извършите крачка обратно.

Първо, валутите постоянно се търгуват по отношение на това, което се случва на всички места другаде по света и сега бързо възходящите лихвени проценти в Съединени американски щати, спрямо други страни, са главната причина доларът да нараства. На механически език това е известно като разлика в лихвения % или разлика в паричната политика сред централните банки.

Федералният запас стои твърдо в напъните си да понижи инфлацията с продължаващо нападателно повишение на лихвените проценти, изключително откакто по-горещият от предстоящото показател на потребителските цени през септември докара до 8,2% годишна инфлация.

Междувременно Европа, която регистрира 9,9% годишна инфлация за септември в сряда, е изправена пред енергийна рецесия, която съгласно Международния валутен фонд слага Европейската централна банка на по-плитка пътека за лихвените проценти.

А в Азия към момента ниската инфлация в Япония и Китай даде опция на централните банки там да се опълчват на световната наклонност на стягане. По света тази разлика в лихвените проценти отслабва редица валути по отношение на $.

Силата на $ е толкоз неумолима, че даже провокира въпроси дали има потребност от намеса по линия на Споразумението Plaza от 1985 година, макар че анализаторите се съмняват, че ще се появят координирани старания за управление на зелените пари. Една огромна причина е, че мощният $ оказва помощ за задържане на инфлацията на вътрешния пазар, като понижава цената на вноса и по този метод оказва помощ на Фед да прави работата си до известна степен.

" Борбата сега е за скоростта, с която се случи тази мощ на $, където може да стане интензивна и проблематична ", сподели Том Накамура, портфолио управител и валутен пълководец в AGF Investments в Торонто, която ръководи 38,4 милиарда канадски $ (27,8 милиарда щатски долара) към септември.

" Такъв мощен ход може да провокира ликвидна или кредитна рецесия, защото фирмите в други страни се пробват да изпълнят отговорностите си, деноминирани в долари. Не имам вяра, че към момента се е стигнало до такава степен. Но скоростта е нещо, което е значимо, без значение дали е на валутния пазар или лихвените проценти, тъй като има развой на поправяне.

Колкото по-бързо се случи, толкоз по-малко евентуално е стопанските системи по света да се приспособят към него и да го поемат безпрепятствено ", сподели той. Има редица способи да се реши представянето на $ и един от най-често срещаните е посредством потребление на ICE U.S. Dollar Index, който се пресмята на всеки 15 секунди от емисия на спот цени на разнообразни валути.

Шест валути - евро, японска йена, английски паунд, канадски $, шведска крона и швейцарски франк - се претеглят по отношение на $, с цел да се направи пресмятане за представянето на американската валута. Индексът се увеличи с близо 18% през 2022 година и се търгуваше единствено с 1,6% под връх от повече от две десетилетия, регистриран в края на септември, съгласно FactSet.

Интересното е, че петролът Brent е единственият актив тази година, който съумя да надмине показателя на щатския $, съгласно данни, предоставени в понеделник от BlackRock Investment Institute, изследователското звено на най-големия паричен управител в света.

Може би неотдавна сте чували описването на $ като " разрушителна топка " и е елементарно да разберете за какво. От една страна, непознатите държавни управления и частни корпорации имат трилиони задължения, деноминирани в долари, които се борят да изплатят.

От друга страна, американските мултинационални компании, които вършат бизнес в голям брой страни, виждат по какъв начин техните облаги и продажби понижават. Въз основа на една регистрирана оценка от Credit Suisse Group AG, всеки скок на $ от 8% до 10% води приблизително до почти 1% удар върху облагите на фирмите в Съединени американски щати.

Американските корпорации се оплакват от покачването на зелените пари минимум от юни и тази седмица донесе повече индикации какъв брой мощният $ оказва въздействие. Johnson & Johnson сподели, че вижда напън от американската валута и понижи прогнозата си за продажби за годината, макар че регистрира облаги за третото тримесечие, които надминаха прогнозите.

Стрийминг колосът Netflix свързва силата на $ с по-слаби вероятности за четвъртото тримесечие, а Procter & Gamble упрекна зелените пари и възходящата инфлация за облагите за фискалната година, които евентуално ще бъдат в долния завършек на личните прогнози на компанията.

Джеймс Солоуей, основен пазарен пълководец в SEI, който управлява активи на стойност към 1,3 трилиона $, сподели, че няма да се изненада да види краткотрайно превръщане на наклонността на $. Междувременно екип на JPMorgan Chase & Co. сподели, че с вложителите, които бягат от съвсем всеки клас активи тази година и паричните средства в коридорите, достигащи 10-годишен връх, " ние оставаме дълги за $ като хедж против ястребовия Фед в близко бъдеще. "

Портфейлите от акции понасят удари

Въпреки че не постоянно е по този начин, анализаторите споделят, че мощният $ явно е изострил насрещните ветрове, пред които е изправен американският фондов пазар тази година. Това е " ясно негативно " за S&P 500, като индустрията, материалите, потребителските артикули и технологиите са най-чувствителни към по-силна американска валута, съгласно отчет на RBC Capital Markets.

За разлика от това, акциите в браншове като финанси, комунални услуги и капиталови тръстове за недвижими парцели би трябвало да бъдат по-изолирани, се споделя в проучването. На вложителите с пулсиращо главоболие от двуцифрените загуби на фондовия пазар през 2022 година може да им бъде простено желанието просто да се измъкнат от всичко това, в случай че към момента имат парите да го създадат.

Днешният мощен $ е от изгода за американските пътешественици, когато става въпрос за запазване на хотелски престой и заплащане на храна плюс екскурзии в Европа, Обединеното кралство, Япония и съвсем на всички места другаде. Някои от най-евтините места за пътешестване с щатски долари включват Коста Рика, Виетнам и Румъния - макар че на всички места отвън 50-те щата е уместно.

Някои заможни американци даже отиват по-далеч, като харчат пари за европейски домове, където една покупка може да се окаже с десетки хиляди долари по-евтина, в сравнение с беше по-рано тази година.

" Концепцията за силата на $ може да бъде добра в разнообразни обстановки ", сподели Накамура от AGF Investments, представен от изданието MarketWatch. " Това може да понижи инфлационния напън, който другояче би бил по-силен на вътрешния пазар.

Чуждите експортьори могат да се възползват от по-слабите валути по отношение на $, което значи, че американците могат да се насладят на по-евтини вносни артикули. За междинния американец те също могат да се възползват от $, който се разтяга в допълнение, в случай че пътуват в чужбина. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР