Днес е последният ден на изборите в ЕС, които започнаха

...
Днес е последният ден на изборите в ЕС, които започнаха
Коментари Харесай

Близо 360 милиона гласуват за 720 представители в Европейския парламент

Днес е последният ден на изборите в Европейски Съюз, които започнаха на 6 юни. Близо 360 милиона гласоподаватели гласоподават за 720 представители в Европейския парламент. 720 души, които ще дефинират политиката на Европейски Съюз през идващите пет години и ще би трябвало да изберат ръководителя на Европейската комисия - една от най-важните позиции в общността. Сегашният ръководител - германката Урсула фон дер Лайен ще бори втори мандат като представител на най-голямото европейско политическо семейство Европейската национална партия.

Втора по величина група в Екологичен потенциал сега е групата на социалистите и демократите, които издигнаха за собствен претендент за Европейската комисия Никола Шмит - не толкоз добре познатият в Европа еврокомисар по въпросите на труда. Третото политическо семейство в Екологичен потенциал са либералите от “Обнови Европа ", които заложиха на трима водещи претенденти. Предстои да забележим дали трите политически проевропейски фамилии ще запазят водещите си позиции в идващия парламент. Очакванията са на тези избори зелените да изгубят част от местата си.

Големият въпрос е какъв брой огромен триумф ще реализира крайната десница в Европа. В момента крайнодесните и консервативни партии са разпределени в две групи - “Идентичност и народна власт ” и Европейски консерватори и реформисти. Все още не е ясно това систематизиране ще се резервира и в идващия парламент или ще се появи и още една секта на крайната десница в Европа, каквито поръчки към този момент се чуват.

Първата страна, в която имаше избори, беше Нидерландия. Там, въпреки че не стана първа политическа мощ, крайната десница (Партията на свободата) на Герд Вилдерс доста усили наличието си в Екологичен потенциал - от един на седем европедутати. Вилдерс реализира тези резултати без изключително изпитание и без да води акция или да взе участие в диспути, тъй като сега е ангажиран със съставянето на ново съдружно държавно управление в Нидерландия.

Интересът към тези избори е по-голям спрямо предходните, демонстрират социологическите изследвания. В няколко страни като Германия и Белгия за първи път ще могат за гласоподават и 16 и 17 годишни младежи.

Европейските избори се организират във значим за общността миг - Европейски Съюз е изправен пред съществени геополитически провокации - войната в Украйна и спорът в Близкия изток, които разделят страните в общността. В същото време икономическото положение продължава да е най-голямата грижа за европейците. Инфлацията и повишаването на живота основават терзания на хората даже в по-богатите страни като Германия, Нидерландия и скандинавските страни. Не би трябвало да не помнят и идни избори в Съединени американски щати, които биха могли да върнат Доналд Тръмп в Белия дом. В предходният мандат на Тръмп връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати внезапно се утежниха.

Веднага след изборите Екологичен потенциал новоизбраните евродепутати би трябвало да стартират и образуването на новите фракции, а идващия месец да изберат и своя ръководител. Очаква се сегашният ръководител - малтийката Роберта Мецола от ЕНП да продължи мандата си и през идващите две години и половина. През юли или през септември Екологичен потенциал би трябвало да гласоподава и новият ръководител на Европейската комисия. В разпределението на постовете в Европейски Съюз основна е ролята на водачите на страните от общността, които за първи път ще се съберат на 17 юни в Брюксел, с цел да обсъдят резултатите от изборите и да се опитат да намерят решение за разпределението на най-важните позициите в евроинституциите.

Първите планирани резултати разпределението на местата в идващия Европейски парламент се чакат довечера след 21 часа българско време.

Вижте повече в директното вклюване на Десислава Апостолова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР