На фона на процеса на нормализиране на отношенията между Турция

...
На фона на процеса на нормализиране на отношенията между Турция
Коментари Харесай

Турски търговци чакат отварянето на границата с Армения

На фона на процеса на нормализиране на връзките сред Турция и Армения, предприемачи в турската източна провинция Карс, ситуирана покрай арменската граница, чакат отварянето на границата сред двете страни.

Пред Анадолската организация те декларират, че отварянето на граничното контролно-пропусквателен пункт Догукапъ сред Турция и Армения може да ускори търговията в района.

Турция затвори ГКПП-то през 1993 година, откакто Армения окупира региона на Нагорни Карабах в Азербайджан. Железопътната линия беше възобновена през 2009 година, когато двете прилежащи страни подписаха „ протоколи от Цюрих “ в опит да възстановяват връзките, само че границата по този начин и не беше отворена, защото протоколите не бяха утвърдени в националните парламенти.

Турция и Армения организираха първия кръг от договаряния за нормализиране на връзките на 14 януари, а втората среща на специфичните представители е планувана за 24 февруари във Виена.

Ертугрул Алибейоглу, началник на Търговско-промишлената камара в Карс, сподели пред Анадолската организация, че чакат „ огромен напор на туристи “ от Армения към исторически и религиозни обекти в района, ако продължаващите дипломатически контакти със съседите бъдат завършени позитивно. Връзките сред град Карс и Армения по шосеен и железопътен път ще бъдат възобновени след 29 години.

„ Туризмът ще се развива взаимно и този туристически взрив ще бъде от изгода и за двете страни “, сподели той.

Адем Ертас, началник на Камарата на земеделието в Карс, сподели, че Догукапъ е „ един от най-важните пунктове, който свързваше страната ни с Русия в предишното. Оттук се търгуваше с добитък и селскостопански материали, внасяха и изнасяха се зърно и пшеница “.

„ Процесът на нормализиране с Армения е добра вест за нас. Надявам се, че Догукапъ ще отвори допустимо най-скоро “, добави той.

Адем Бурулдай, началник на Съюза на занаятчиите и камарите на занаятчиите, съобщи, че отварянето на вратата към Армения ще бъде от изгода и за притежателите на магазини в Карс и Акяка.

Собственикът на ресторант Алпай Кърт сподели: „ Ще се радваме да забележим, че пунктът е отворен. Това ще способства за туризма и ще бъде потребно за търговците тук. “

Мурат Кочак, различен магазинер, уточни: „ Отварянето на врата към една нова страна значи нови хора. С отварянето на границите ще има търговия сред двете страни. "

Миналата седмица, като част от напъните за възстановяване на връзките сред двете страни, бяха осъществени и първите самолетни директни полети сред Ереван и Истанбул, от нискотарифни самолетни компании.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР