На фона на протест от представители на бранша, членовете на

...
На фона на протест от представители на бранша, членовете на
Коментари Харесай

СОС клекна след протестите: Намаляват данъка за такситата frognews.bg

На фона на митинг от представители на сектора, членовете на отрасловата комисия се сплотиха към предлагането данъкът, чийто размер се дефинира от локалния парламент, да бъде 300 лева за 2023 година Мярката е антикризисна и цели да подкрепи превозвачите поради високата инфлация и цените на горивата.

 

Съгласно решението данъкът върху таксиметров транспорт на пасажери е в размер на 850 лева, само че единствено 300 лева ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лева се чака да бъде поета от държавния бюджет за следващата година, посредством компенсиране в бюджета на Столичната община.

 

„ Това са част от антикризисните ограничения. Пандемията не е завършила напълно, а ни връхлетяха и други рецесии, по тази причина тази мярка продължава. Нашето схващане е, че по този метод оказваме помощ на таксиметровите водачи да защитят цената на труда си “, разяснява Калоян Паргов, общински консултант от групата на „ Българска социалистическа партия за България “.

 

По време на протестната си акция таксиметрови водачи настояха и за 20-процентно нарастване на цените на минималните и оптималните цени за транспорт на пасажери, както и правенето на методика за образуването на транспортната цена. Техни представители също участваха в съвещанието на комисията.

 

„ До гласоподаване би трябвало да се стигне в границите на тази седмица, тъй като Законът за автомобилните транспорти ясно е споделил, че краят на октомври е последният вероятен миг, в който може да се вършат корекции на цените. Именно в тази връзка би трябвало да продължим връзката и да се стигне до съответно решение за това дали ще има болшинство, с което да бъде утвърдено повишение на минималните цени на таксиметров транспорт в София, или няма да има този политически консенсус. Затова е значимо да продължи работата “, уточни Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР