На фона на продължаващите усилия на алианса БРИКС за дедоларизация,

...
На фона на продължаващите усилия на алианса БРИКС за дедоларизация,
Коментари Харесай

БРИКС: Дългът на САЩ може да смачка долара

На фона на продължаващите старания на алианса БРИКС за дедоларизация, държавното управление на Съединени американски щати изрази угриженост по отношение на евентуалното влияние на възходящия дълг върху стабилността на $.

Неотдавна Бюджетната работа на Конгреса (CBO) разгласява дълготрайна бюджетна прогноза, в която се акцентират рисковете, свързани с актуалната фискална траектория.

CBO категорично уточни, че в случай че моделите на разноските останат непроменени, през идващите три десетилетия бюджетният недостиг ще нарасне доста по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП). Освен това службата предизвести, че несправянето с този проблем може да усили вероятността от фискална рецесия, което ще съставлява опасност за стабилността на $.

През миналата година международната стопанска система сподели възходяща податливост към валутна диверсификация в по-широк мащаб. Макар че щатският $ продължава да служи като международна аварийна валута, той е изправен пред все по-големи провокации. Много централни банки интензивно усилват златните си запаси и предизвикват потреблението на локални валути, с цел да смекчат евентуалните последствия от вероятно намаляване на $.

Неотдавнашни изказвания на публични представители на разнообразни страни единствено ускориха опасенията за този сюжет, изключително на фона на напъните на алианса БРИКС за дедоларизация. Дългосрочната вероятност на CBO акцентира, че сходно доста и възходящо дългово задължение би имало обилни стопански и финансови последствия.

В края на 2023 година федералният дълг на Съединени американски щати възлизаше на $26.2 трилиона $, което се равнява на 97% от Брутният вътрешен продукт. CBO предвижда, че това съответствие ще продължи да нараства, като евентуално ще надвиши най-високите стойности, следени по време на Втората международна война, достигайки 116% до 2029 година и евентуално ще се повиши до 166% до 2054 година, в случай че актуалните трендове се запазят. Към момента на писане на публикацията дългът на Съединени американски щати възлиза на $34.6 трилиона.

В диалог с Financial Times шефът на CBO Филип Суагел посочи рисковете, пред които е изправена американската валута. Правейки паралели с опита на Обединеното кралство през 2022 година, Суагел акцентира евентуалните пазарни последствия от дейностите на държавното управление, като даде за образец срутва на английската лира по отношение на $ след измененията в икономическата политика, оповестени от тогавашния министър-председател Лиз Тръс.

Суагел и CBO акцентират значимостта на незабавното решение на въпроса с дълга, като предизвестяват, че забавянето на дейностите може да докара до сходни провокации за Съединени американски щати, с евентуално далечни последствия за международната аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР