На фона на продължаващата война в Украйна Русия ще проведе

...
На фона на продължаващата война в Украйна Русия ще проведе
Коментари Харесай

Русия започва военни учения с Китай по море и с Беларус на сушата

На фона на продължаващата война в Украйна Русия ще организира военни учения дружно с Китай в Източнокитайско море, а по едно и също време с това започват и учения на взаимната формация в Беларус, оповестиха от съветското министерство на защитата.

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия, воден от ракетния крайцер " Варяг ", излезе в намерено море от Владивосток за присъединяване в руско-китайските военноморски учения " Морско взаимоотношение ", които ще се проведат от 21 до 27 декември във водите на Източнокитайско море.

Министерството на защитата на Русия означи, че главната цел на учението е " да се ускори военноморското съдействие сред Руската федерация и Китайската национална република и да се поддържат мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския район ".

Руският флот ще бъде показан на ученията от флагмана на Тихоокеанския флот, ракетния крайцер " Варяг ", фрегатата " Маршал Шапошников ", корветите от план 20380 " Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов " и " Совершенний ".

Същевременно бе обявено, че съветските военни, които дойдоха в Беларус в границите на основаването на районна военна формация, ще проведат батальонни тактически учения.

След това командването ще даде " дефинитивна оценка на бойните качества и бойната подготвеност на подразделенията. Руското министерство на защитата оповестява, че военните " не престават курса на интензивна бойна подготовка " на полигоните в Беларус.

" Ученията на подразделенията на Западния боен окръг се организират денем и нощта ", оповестява съветското военно ведомство.

По-рано съветското министерство на защитата заяви за тренировки на танкисти, артилеристи, информационни подразделения, експерти по радиоелектронна битка, инженери и медицински екип от специфичните сили на Западния боен окръг на полигоните в Беларус.

Валерий Ревенко, шеф на отдела за интернационално военно съдействие в беларуското министерство на защитата, съобщи през октомври, че районната формация на войските в Беларус ще включва съвсем девет хиляди души от Русия.

На срещата си с съветския министър на защитата Сергей Шойгу на 3 декември Александър Лукашенко съобщи: " Тук никой не се дели: ние сме като единна формация, през днешния ден се готвим като единна войска. Всички към нас знаят за това. Не сме го крили ".

Публичните изяви на Путин и Шойгу на събития, свързани със " специфичната интервенция ", може да са показателни за подготовката на нова фаза на войната, считат специалисти от американския Институт за проучване на войната.

По-рано съветският президент взе присъединяване в многочасова среща с военните по въпросите на Украйна. А съветският министър на защитата Шойгу съобщи, че е посетил зоната на бойните дейности.

Това " може да значи, че Русия се готви за нова атака против Украйна през идващите месеци ", се споделя в отчета на Института от тази заран. Планираната за през днешния ден среща на Путин с президента на Беларус Александър Лукашенко евентуално също ще бъде " опит за основаване на осведомителни условия за нова фаза на войната ".

Междувременно способността на Русия да организира такива интервенции остава под въпрос.

" Личният състав, който Русия образува от мобилизирани резервисти и от годишния есенен цикъл на наборна военна работа, няма да бъде задоволително квалифициран за осъществяване на бързи и ефикасни механизирани маневри ", пишат специалистите.

Освен това съгласно тях Русия би трябвало да се оправи с проблемите със снабдяването на силите, които към този момент водят война в Украйна, и които " надали ще бъдат решени в точния момент, с цел да се оборудват нови огромни сили за настъпателни интервенции тази зима ".

" Въпреки това Путин може да подреди възобновяването на широкомащабни настъпателни интервенции тази зима, само че е значимо да не се надценяват евентуалните благоприятни условия на съветските или комбинираните руско-беларуски сили да ги проведат сполучливо ", написа Институтът.

Тази позиция изцяло съответствува с това, което настояват в Киев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР