На фона на постоянно ширещите се проблеми в родния спорт

...
На фона на постоянно ширещите се проблеми в родния спорт
Коментари Харесай

Невероятно, но факт! Едно от най-оспорваните първенства в света е българското

На фона на непрекъснато ширещите се проблеми в родния спорт и по-конкретно клубния подобен, един от тях прави извънреден възторг тази година. 

Безспорно е, че този сезон най-големият победител е фенът на волейбола, който няма по какъв начин да не крие задоволството си от протичащото се в родния efbet Супер Волей. 

Дори и волейболистите от по-старото потомство признават, че не помнят сходно състезание с такава конспирация, завързани срещи, огромна конкуренция, както и евентуални 5-6 претенденти за купата.
 Нефтохимик нанесе 3-а поредна загуба на първенеца Хебър в Efbet Супер Волей Нефтохимик нанесе 3-а поредна загуба на първенеца Хебър в Efbet Супер Волей
" Борбата е безмилостно жестока! Борбата както споделят, е епична ", и тези строфи на Никола Вапцаров важат в цялостна мощ в родния мъжки шампионат.

След несполучливите опити с 16 и 14 тимове в елита, където имаше над 70% безсмислени срещи, форматът от 12 тима се оказа повече от сполучлив. В интерес на истината, шампионата трябваше да започва с 14 и този сезон, а от идната с 12, само че откакто два от клубовете - Дунав (Русе) и Сливнишки воин (Сливница) закъсаха финансово лятото, управлението на НВЛ взе решение да не кани други на тяхно място и резервира броят им 12. С което освен, че форсира измененията, само че се оказа и извънредно сполучлив ход за родния волейбол. Защото в последните 20 години сме се нагледали на какви ли не глуповати промени в родния волейбол, които не водеха до нещо потребно, а по-скоро до облекчаване на нечий прищявки или ползи, а огромният губещ бе волейболът.

Подобна конспирация в родния хайлайф не се предполагаше на фона на селекцията в първенеца Хебър (Пазарджик). С имената в игрището и дългата пейка, потвърден треньор, финансова мощност и организация, първото място трябваше да бъде непокътнато за тях и всички чакаха борбата да бъде за второто и третото място, за които да се борят останалите. През есента, Хебър играеше на два фронта - родния шампионат и Шампионска лига, като това оказа известно въздействие и съмнение в играта на пазарджиклии у нас, само че въпреки всичко зимуваха на върха, въпреки и с минимална преднина.

Миналият шампионат над 65% от срещите приключваха в 3 гейма, а че този сезон ще е друг се видя още от първите два кръга, където станахме очевидци на 4 срещи с тайбрек, 2 в 4 гейма и 6 в три елементи.

Бургаските клубове Нефтохимик 2010 и Дея спорт, които потеглиха извънредно нерешително, последователно " влязоха в час " и към този момент съществено гледат към 1-ото място в постоянния сезон. 

ЦСКА, които никой не слагаше в сметките си за попадане в 4-ката пък тихомълком се настаниха на първата позиция и надали имат желание да го сдадат елементарно. 

Левски също сякаш бе подценяван поради фактът, че има много млади състезатели, само че пък с игрите си и успехите, демонстрираха, че също имат апетити за финала. Отстъпление след мощната есен направи тимът на Монтана, където изпаднаха в рецесия с 4 следващи загуби и се свлякоха на нежеланото 7-о място, само че там в последните години демонстрират сериозна централизация и готовност за плейофите, така че няма да е чудно, в случай че объркат нечий сметки още веднъж.

Най-голямо развиване демонстрират в Берое 2016 (Стара Загора), които предходната година съвсем бяха изпаднали, а този сезон удариха и Нефтохимик 2010, Левски и даже ЦСКА посред София преди дни, и също имат към този момент апетити за влизане измежду първите 4 и по-добра стартова позиция в плейофната фаза.

Не може да се отхвърли и фактът, че тази година имаме конфликти на някогашни национали със съществени кариери в чужбина, с млади и надарени българи. В тази посока са и забавните имена на чужденци, които привлякоха част от клубовете и подвигнаха равнището на игра. Тук е значимо да се означи, че от НВЛ резервираха ограничаването за чужденци - до 3-ма по едно и също време на игралното поле. Ако квотите и в българския волейбол отпаднеха, както във футбола, то тогава сигурно щяхме да станем очевидци на настъпление от знайни и незнайни чужденци, които да заемат действително местата на българи, което пък щеше да рефлектира върху националните тимове в другите възрасти. А в този момент със мощно състезание и класни тимове, се вижда израстването у младите играчи, което е причина за последователното връщане позициите на националния тим с новото потомство. Тук е мястото да отбележим и равнището на съдийство в България, което спомага за феърплея и неналичието на кавги в срещите.

При сходно развиване на шампионата, сигурно печелившите са други два участника във волейболния живот.
 Финалът за Купата Хебър - Дея спорт е бил по-гледан от Манчестър Юнайтед - Арсенал Финалът за Купата Хебър - Дея спорт е бил по-гледан от Манчестър Юнайтед - Арсенал
Телевизията b1b.box рискува с пазаруването на правата за шампионата и излъчването на 4 срещи на кръг, само че пък този им ход се оказа доста печеливш, а зрителската публика пред дребния екран се усилва фрапантно и към този момент заема сериозна част от зрителската спортна публика. Телевизията прави всичко допустимо да развие продукта и на този стадий се оправя доста добре. В НВЛ съумяха да привлекат сътрудници, да развият в огромен размер маркетинга си, да доближат до оптимално огромен брой почитатели чрез обществени медии и разнообразни инициативи. От комбинацията - първокласен артикул, конкурентно състезание, хубав волейбол, сполучлив маркетинг, най-големият печеливш е Негово височество - волейболният почитател. Статистиката също приказва красноречиво. През предходната година над 66% от срещите приключваха в 3 гейма и едвам 5-6% в 5 гейма. Тази година обаче нещата са напълно разнообразни. В до момента изиграните 15 кръга, имаме 45 срещи завършили в 3 гейма, 26 дуела в 4 гейма и цели 19 са приключили с тайбрек. Подобна статистика можем да забележим единствено в мощните шампионати в Европа.
 Черно море изненада Левски във Варна Черно море изненада Левски във Варна
Нещо повече. Още от в този момент клубовете дават поръчки за по-сериозни селекции идващия сезон и към този момент работят по нея. При това и клубове, които сега са отвън първите 6 в класирането, което е причина за още по-интересен шампионат през идната година и конкуренция.

До края на постоянния сезон ни чакат още завладяващи борби в битката за по-челно място преди плейофите и последващото систематизиране на медалите. А в заключителната фаза - спиращите дъха разигравания, инфарктни моменти и конспирация до последно са обезпечени. Това, което желае да гледа всеки почитател на спорта.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
А огромният победител ще бъде - българският волейбол!

Снимки: NVL/Startphoto.bg

Снимки: Startphoto
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР