На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, търговци

...
На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, търговци
Коментари Харесай

Колко ще струват черешите тази година

На фона на повишаването на съвсем всички потребителски артикули, търговци предвиждат и доста нарастване на цената на черешите. В бранша към този момент оповестяват за положителни вести - студеното време забавя растежа на черешовите насаждения покрай село Ябълково край Кюстендил.

Според Димитър Сотиров от Института по земеделие високите температури водят до прибързано развиване на дърветата.

" Застудяването в края на март се отразява доста удобно на череши, слива, круша. Само джанките цъфтят. Черешите се намират в положение на зелен бутон и могат да понесат температури до минус 6 градуса. Ако продължи захлаждането, ще се забави растежа на черешата и се надяваме цъфтежът да настъпи не по-рано от 20 април. Тогава падат късните пролетни мразове, с цел да избегнем измръзване на пролетните пъпки ", изясни той пред NOVA NEWS.

По думите му към края на май стартира жътва на по-ранните сортове.

 istock istock
" Те не са с такова качество като средноранните, към 10-15 юни. Тогава ще имаме същинска качествена череша. Би трябвало да нарастне. Цената може да нарасне с 10-15%. Миналата година цените се движеха от 1,50 до 2,20 лева за кг от градините, това не е добре за производителите, само че са принудени да продават на такава цена. Тази година може би цената ще стигне до 2,50 лв.. Търговците злоупотребяват с производителите и консуматорите на плодове, като усилват цената с колкото си желаят. Най-скъпите череши са ранни от Чили и Аржентина, само че те са не повече от 500 кг общо ", уточни Сотиров. 

Повече гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР