На фона на политическата нестабилност - първото различно от ГЕРБ

...
На фона на политическата нестабилност - първото различно от ГЕРБ
Коментари Харесай

Кой даде най-много пари за обществени поръчки през 2022 г.

На фона на политическата неустойчивост - първото друго от ГЕРБ държавно управление за повече от десетилетие и следващият длъжностен кабинет, комбиниран с нови парламентарни избори - страната е харчила рекордни суми през публичните поръчки през тази година и е оповестила нови търгове за близо 50% повече пари по отношение на 2021 година

Накратко: подписаните контракти за 2022 година са за 14.3 милиарда лева, а оповестените поръчки са с планирана стойност от 23.95 милиарда лева За последното число обаче би трябвало да се има поради и инфлацията, която е изключително огромна при електрическата енергия, горивата и строителството. Само тези три бранша покачват общата сума с милиарди, даже при опазване на предходните размери.

Интересен факт от данните на Агенцията за публични поръчки е, че по-голямата част и от предоставените действия, и от новите поръчки са по времето на служебното държавно управление на Румен Радев, въпреки то да ръководи единствено 5 месеца. Това значи, че кабинетът на Кирил Петков и страната като цяло при неговото ръководство, са били доста по-премерени в разноските.
Реклама
Иначе измежду най-големите възложители няма изненади - измежду тях са Агенция " Пътна инфраструктура, " държавните енергийни компании, Столична община и опазването на здравето.
Дългоочакваните контракти за нови пътища
След като Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) беше мотив за кавги и огромни обществени разногласия на разнообразни представители от властта през 2022 година, въпреки всичко се стигна до подписването на няколко дълго чакани контракта. Единият е за създаване, чиято стойност е 300 млн. лева без Данък добавена стойност. Изпълнителите са и " Пътинженерингстрой-Т " на Григор Иванов.

Поръчката беше оповестена още в края на 2020 година, само че дълго време не се стигаше до сключване на контракт. В рамките му се планува построяването на сектор с дължина 10.5 км, от които съвсем 8 км са ново строителство, а 2.6 км са реорганизация на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под Шипка ще е 3.22 км и ще е най-дългият пътен тунел, изграждан досега в България.
Реклама
Другата основна поръчка е за построяването на

Тя е разграничена на две обособени позиции, като секторът от Русе до Бяла ще бъде работа на компаниите " Инфра Експерт ",, " Автомагистрали - Черно море ",, " Пътинженерингстрой-Т " и " Трансконсулт-22 ". Строителството ще коства съвсем 763 млн. лева без Данък добавена стойност и би трябвало да завърши за 5 години и 8 месеца.

Отсечката, която включва обхода на Бяла, ще се построява от " Европейски пътища ", " Грома холд ", " Водно строителство - Благоевград ", " Автомагистрали Хемус " и " Пътпроект 2000 " против малко над 660 млн. лева без Данък добавена стойност.

През 2022 година бяха подписани и в границите на четири години, както и за доставка и слагане на мантинели, пътни знаци и така нататък Тези контракти имат спорна популярност, защото през тях се разпореждаха и съществени поправки, които би трябвало да минават през открита социална поръчка, само че вместо това се разпореждаха непосредствено на компаниите, отговарящи за съответна област без план, без строителен контрол и позволение за градеж. Това поставяше под подозрение и контрола на качеството на тези другояче значими поправки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР