На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо

...
На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо
Коментари Харесай

Увеличават се българите, които искат да сме в НАТО и ЕС

На фона на очертаващото се ново разделяне в Европа близо година и половина след началото на съветската инвазия в Украйна почти два пъти повече българи биха предпочели страната да е в съюз с НАТО и Европейски Съюз (45%), в сравнение с тези, които биха избрали съюз с Русия (22%). Това демонстрират данните от национално представително проучване на публичното мнение по самодейност на Институт Отворено общество – София. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се пазят националните ползи. Хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса, са близо 30%.

Данните по отношение на предходната 2022 година демонстрират нарастване на каузи на последователите на съюз с Европейски Съюз и НАТО с 6% – от 39% през юни 2022 година до 45% през юли 2023 година Делът на последователите на Русия и Беларус понижава, само че нищожно – с 1% от 23% през предходната година до 22% през тази година.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейския съюз съставляват максимален дял от интервюираните във всички възрастови групи.

Подкрепата за сходен съюз измежду младите и дейните е по-силно изразена, като
доближава 45% (срещу единствено 8% за съюз с Русия) измежду хората на възраст сред 18 и 29
години и 50% измежду тези на възраст сред 30 и 44 години (срещу 13% за съюз с Русия). 41% - относително висок дял от 18-29 годишните (поколението, известно като Z или Gen Z) дават отговор " Не знам ".

Сред по-възрастните поддръжката за западната ориентировка на страната
понижава, само че продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 37% от
интервюираните на възраст над 60 години се изричат в поддръжка на
съюз с НАТО и Европейски Съюз против 34% предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейския съюз преобладават измежду симпатизантите на три от петте съществени политически партии. Партиите с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с НАТО и Европейски Съюз са ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Партии с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с Русия са Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Сред тези, които ще гласоподават с „ не поддържам никого “, доминират доста последователите на Русия с 36% против 18% на последователи на Европейски Съюз и НАТО.

Интересно е, че измежду гласоподавателите на Движение за права и свободи последователите на Европейски Съюз и НАТО се усилват повече от два пъти спрямо предходната година – от 23% на
48%, до момента в който тези, които са за съюз с Русия, понижават съвсем два пъти – от 21% през
2022 година на 11% през 2023 година

Национално представително проучване на публичното мнение, извършено проведено на терен от организация „ Тренд “ по поръчка на Фондация „ Институт Отворено общество – София “ измежду 1003 пълнолетноти българи през интервала 9-17 юли 2023 година по метода на директно стандартизирано изявление „ лице в лице “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР