На фона на обвиненията за социален дъмпинг България трябва ясно

...
На фона на обвиненията за социален дъмпинг България трябва ясно
Коментари Харесай

А въпроса за корпоративния дъмпинг, репликира Курумбашев

" На фона на обвиняванията за обществен дъмпинг България би трябвало ясно да сложи въпроса за корпоративния дъмпинг. " С такава позиция излезе българският евродепутат от групата на Сид Петър Курумбашев на брифинг през днешния ден в София.

По тематиката за визитата на френския президент у нас Емануел Макрон и френските оферти за промени в обществената сфера в Европейския съюз, Курумбашев разяснява, че България би трябвало да бъде " доста деликатна, когато тук се идва с всякакви оферти по отношение на директивата за командироването на служащи ": " Едва ли не, от нас се желае поддръжка за тази инструкция в подмяна на едно наше ефимерно влизане в Шенген и Еврозоната. "

Ако българските, румънските и полските компании получаваха същото възнаграждение, каквото получават западноевропейските, то те явно би трябвало да заплащат немските заплати и осигуровки. Не може да плащаш на български и румънски цени, а да изискваш да се заплащат немски обществени осигуровки, счита евродепутатът.

Той прибавя и различен образец - също по този начин немските и френските вериги да заплащат на служащите също толкоз, колкото заплащат в личните им страни. " Това е прочее и най-хубавият метод нашите служащи да не мигрират на Запад ", уточни Курумбашев.

Той изясни и че за първи път е следил сходно разделяне в Европейския парламент - гласуването е било не по политически групи (ЕНП, социалисти, либерали), а чисто национално. От една страна - Франция, Германия, Австрия, а от друга - страните от Централна и Източна Европа. " Това е извънредно рисково ", предизвести българският евродепутат.

Курумбашев разяснява противоречивите моменти в за българските превозвачи с оглед новите оферти за контролиране на шосейния превоз в Европейски Съюз.

" Нашата позиция е, че в директивата за командироването на служащи не би трябвало да бъде включван превозът, тъй като там има извънредно огромна подвижност на работната ръка. Натискът на избрани страни (и по-конкретно - на Франция) е служащите да се смятат за командировани, когато са прекарали повече от един ден на територията на съответната страна в границите на един месец. Практически незабавно. Нашето искане е този период да бъде най-малко седем дни, уточни българският евродепутат.

Определени страни вкараха в своето национално законодателство протекционистки ограничения, които в допълнение затрудняват работата на нашите компании. Като да вземем за пример условието всяка една транспортна компания да има съответен сътрудник в съответната страна. Една компания, разполагаща със 100 или 500 камиона, може да извърши условието да има австрийски, немски и френски сътрудник, само че какво вършим с тези, които имат 2, 10 или 15 камиона?

Друг миг, който е значим съгласно Курумбашев, е условието водачите да имат разполагаем контракт на съответния език на съответната страна, което пък значи водачите да носят в себе си трудовите си контракти, преведени на всички езици на Европейски Съюз.

Изискването за едноседмична отмора на всеки три седмици за интернационалните водачи също ще сътвори проблеми на превозвачите. Някои компании се пробват да решат този проблем, като дават рейсове на чиновниците си, с цел да се върнат в страната си. Но това води до съществени финансови разноски и от време на време до загуби за съответната компания.

Не на последно място е и казусът с битката с тъй наречените " компании пощенски кутии ". Трябва да се насърчи използването на ясни правила, както и усилване на контролните механизми. Това е процедура най-вече на западни компании, които записват компаниите си в Източна Европа, за заплащане на по-ниски налози.

Последният въпрос е този, обвързван с каботажа, а точно това, че би трябвало да се лимитират транспортите, които главно компаниите от Централна и Източна Европа правят - вътрешните транспорти. Искането на Европейска комисия е тези дни за каботаж да се лимитират до пет.

Всички тези правила са ориентирани против един главен принцип на Европейски Съюз - свободното придвижване на артикули и услуги. Това е протекционистки опит от избрани страни за това да бъде предпазен техният народен пазар. Мисля, че това тяхно национално законодателство някои случаи опонира на правото на Европейски Съюз. Затова и България би трябвало да бъде изключително деликатна с сходни оферти ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР