На фона на обтегнати отношения със Запада и опасения за

...
На фона на обтегнати отношения със Запада и опасения за
Коментари Харесай

Путин говори с президента на Куба Диас-Канел

На фона на обтегнати връзки със Запада и опасения за нова война в Украйна, Русия през днешния ден показва постоянни другарски връзки с комунистическия режим в Куба. Мнозина помнят времена, когато така наречен " Остров на свободата " се смяташе за натурален руски, през днешния ден съветски, " самолетоносач " под носа на Съединените щати - на 140 км от брега на Флорида.

Днес държавната съветска осведомителна организация ТАСС оповестява, че президентът Владимир Путин е приказвал по телефона с кубинския си сътрудник Мигел Диас-Канел.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел благодари в телефонен диалог на съветския водач Владимир Путин за филантропичната помощ, в това число в битката с пандемията, оказана на страната, написа ТАСС, като се базира на пресслужбата на Кремъл.

От канцеларията на съветския президент допълват, че двамата водачи са обменили отзиви по тематиката за търговско-икономическото и капиталовото съдействие сред Русия и Куба (която продължава да бъде под американско комерсиално ембарго - б.р.), както и за координирането на дейностите им на интернационалната сцена.
На 21 януари Путин беседва по телефона с венецуелския президент Николас Мадуро. Тогава, цитирайки Мадуро, Асошиейтед прес заяви, че Путин е " изразил всестранната си поддръжка, в това число за отбраната на суверенитета и развиването на Венецуела ". Тогава организацията напомни, че през декември 2018 година Русия за малко изпрати във Венецуела два от нуклеарните си бомбардировачи Ту-160, с цел да изрази поддръжката си за Мадуро на фона на западния напън. Москва е значим политически съдружник на Венецуела, която е все по-изолирана в изискванията на стопански наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз.
Неотдавна съветският основен договарящ със Съединени американски щати, зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков най-малко два пъти говорѝ за вероятността Русия да разположи нападателни оръжия в Куба и във Венецуела, в случай че Съединени американски щати и НАТО продължат да усилват силите и въоръженията си в Източна Европа и в Черно и в Балтийско море.

По-късно представителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи пред публицисти, че въпреки всичко Куба и Венецуела са " суверенни страни ", което не изключи казаното от Рябков, а единствено посочи, че реализацията му не би била толкоз елементарна.

През 1962 година светът живее месец и четири дни на ръба на нуклеарна война, когато руският водач Никита Хрушчов изпраща кораби с съветски ракети на борда, с цел да бъдат конфигурирани в Куба. Това е отговор на разполагане на американски ракети в Италия и Турция.

Съветът за национална сигурност предлага на тогавашния американски президент Джон Кенеди да подреди въздушни удари и сухопътна интервенция на Съединени американски щати в Куба за да попречи на разполагането на руските ракети. Кенеди взема по-умереното решение - за налагане на морска обсада, тогава наречена с правно по-приемливия термин " карантина " на Куба на 22 октомври 1962 година, която да попречи на корабите с ракетите да стигнат до острова.

Кризата е решена спокойно посредством договаряния сред Кенеди и Хрушчов. Споразумението планува руснаците да не разполагат ракети и да демонтират установките за тях в Куба, като осъществяването на това изискване е проверимо от Организация на обединените нации. А Съединени американски щати излизат с обществена декларация, че няма да нахлуват още веднъж в Куба.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР