На фона на нови въздушни удари на Русия по енергийната

...
На фона на нови въздушни удари на Русия по енергийната
Коментари Харесай

Международният съд в Хага е компетентен да се произнесе по делото, заведено от Киев

На фона на нови въздушни удари на Русия по енергийната система на Украйна, Международният съд на Организация на обединените нации дефинира, че е способен да се произнесе по делото, заведено от Киев поради нахлуването на съветските войски на украинска територия.

Със завеждането на делото броени дни след началото на пълномащабното съветско настъпление, Украйна оспори претекста, с който Владимир Путин стартира войната - че управляващите в Киев вършели геноцид над рускоговорящото население в Донбас. 

Днешното решение значи, че 23 месеца по-късно съдиите в Хага ще могат най-накрая да се заемат всъщност с разглеждането на части от украинския иск. Съдът ще се произнесе дали в действителност украинците са направили геноцид, само че отхвърля да прегледа обвиняването, че самата Москва прави същото през днешния ден в нарушаване на интернационалната спогодба от 1948 година.

В Киев разчитат, че в случай че съумеят да осъдят Москва ще имат правни учредения да изискват репарации като отплата за разрушенията, оценени на стотици милиарди долари. Москва обаче към този момент отхвърли да се съобрази с Хага и по-конкретно - да извърши нареждането от март 2022 да спре неотложно войната. 

Поредната вълна от дронове ирански модел нанесе тази заран съществени вреди по електропреносната мрежа в централната Днепропетровска област. 40 хиляди клиенти, най-много в град Кривой Рог, останаха без ток.

Заради съветския артилерийски обстрел без ток през днешния ден бяха 64 селища в пограничната Харковска област. Властите в прилежащата съветска Белгородска област оповестиха, че са били прехванати 12 украински дрона.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР