На фона на нарастващото напрежение с Русия взривовете на тръбопровода

...
На фона на нарастващото напрежение с Русия взривовете на тръбопровода
Коментари Харесай

„Форин полиси“: Морското дъно на Европа е нейното уязвимо място

На фона на възходящото напрежение с Русия гърмежите на тръбопровода " Северен поток " в Балтийско море през септември разкриха уязвимостта на основната енергийна и информационна инфраструктура на Европа в северните морета на континента, се споделя в разбор на “Форин полиси ”.

Шведски и датски следователи считат, че са били нужни " няколкостотин кг " експлозиви, с цел да се създадат такива големи дупки в подводните тръбопроводи, които водят от Русия до Германия и минават по дъното на Балтийско море. Макар че съмненията незабавно бяха хвърлени върху Москва, която се пробва да употребява въздействието си върху енергийните доставки на континента - и която желае да лиши Европа от сила тази зима - проверяващите от Швеция, Дания и Германия към момента не са открили кой тъкмо стои зад офанзивата. Москва отхвърля да е забъркана.

Атентатите не оказаха огромно въздействие върху актуалната обстановка с енергийната сигурност на Европа. През юли Кремъл спря доставките на „ Северен поток–1 “ за 10 дни, като се базира на механически компликации, а процесът на узаконяване на „ Северен поток–2 “ беше замразен от немската страна дни преди Русия да стартира военната си интервенция в Украйна. Но фактът, че очевидният акт на бойкот може да бъде осъществен в оживеното Балтийско море, което е заобиколено от страни - членки на НАТО, както и от евентуални членки на блока, като Финландия и Швеция, демонстрира компликациите при отбраната на обширните северни морски пътища на Европа, където се намират основни енергийни инфраструктури и информационни мрежи. „ 70% от международната сила се намира в морето или се придвижва по море, а 93% от международните данни се предават посредством подводни кабели “, споделя Брус Джоунс, старши откривател в института „ Брукингс “. „ Възможността ни да защитим тези следи и обекти е мощно лимитирана “.

Във вторник, 1 ноември, Норвегия, която понастоящем е най-големият снабдител на природен газ за Европейския съюз, защото Брюксел се стреми да понижи зависимостта си от съветската сила, увеличи равнищата си на паника на фона на поредност от известия за появяването на необозначени дронове наоколо до нейните морски енергийни съоръжения. Властите са арестували и седем съветски жители за потребление на дронове и снимане на секретни обекти. Междувременно норвежкото посолство във Вашингтон заяви, че са засилени ограниченията за сигурност и наблюдаване на енергийните и петролните уреди.

„ Това е най-лошата обстановка в региона на сигурността от десетилетия насам “, съобщи в понеделник норвежкият министър-председател Йонас Гар Стор. „ Няма доказателства, че Русия уголемява военните си случки в други страни, само че възходящото напрежение ни прави по-уязвими за разнообразни закани, разследващи интервенции и акции за въздействие “.

След саботажа НАТО усили въздушното и военноморското си наличие в Балтийско и Северно море, а Германия, Франция и Англия предложиха на Осло помощ за наблюдаване на енергийната инфраструктура в Северно море. В началото на октомври ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание „ стрес тест “ на енергийната и информационната инфраструктура за недостатъци, като означи, че детонациите в „ Северен поток “ (компанията майка е мажоритарна благосъстоятелност на съветския енергиен колос „ Газпром “) демонстрираха какъв брой уязвима е нашата енергийна инфраструктура.

Военноморските специалисти не са сюрпризирани, че тръбопроводите са били обект на планувана офанзива, макар че Балтийско море неотдавна беше наречено „ езерото на НАТО “. Според тях даже на дребна повърхност е съвсем невероятно непрекъснато да се вижда цялостната картина на това, което се случва над и под водата. „ Дори относително малко море е извънредно огромно “, споделя Джоунс.

Въоръжените сили на НАТО нееднократно са предупреждавали, че морското дъно на Европа е нейното едва място, както ни подсети Юлиан Павлак, откривател в Университета на федералните въоръжени сили в Хамбург.

Анексирането на Кримския полуостров от Москва през 2014 година беше последвано от внезапно повишение на интензивността на съветските подводници наоколо до подводните кабели в Северния Атлантик. Тази съветска активност беше една от главните тематики на разискване на срещата на министрите на защитата на НАТО през 2020 година, защото членовете на алианса бяха обезпокоени от опцията Москва да повреди кабелите. В отчет от юни, направен по поръчка на подкомисията по сигурност и защита на Европейския парламент, се споделя, че въпреки подводните кабели да съставляват „ гръбнака на международната стопанска система “, защото обезпечават по-голямата част от международните връзки, в това число финансови транзакции на стойност 10 трилиона $ на ден, „ европейското ръководство на отбраната и опазването на кабелите към момента изостава и би трябвало да се усъвършенства “.

Докато съветските военни срещат компликации в опитите си да реализират прогрес в Украйна, макар относителното си преимущество във връзка с размера, Москва от дълго време употребява необятен набор от разнообразни форми на разследващи действия, в това число дезинформация, политическа интервенция и убийства, в напъните си да отслаби и раздели Европа.

„ Големият акт на бойкот в средата на Балтийско море, както и доста други неща, които се случват сега, припомнят, че живеем в изцяло друг свят от този през януари “, съобщи един от европейските чиновници, който помоли името му да не бъде разкривано.

Тъй като способността на Русия да въздейства върху енергийните доставки в Европа понижава, а континентът се бори за диверсификация на доставките, Москва може от ден на ден да прибягва до други способи на асиметрична война, с цел да поддържа натиска, считат специалисти. „ Газпром “ и Русия към този момент нямат лостове за нанасяне на стопански вреди във връзка с доставките на газ “, споделя Хенинг Глойщайн, енергиен специалист в Eurasia Group. „ Те би трябвало да вървят напред, в случай че желаят да продължат да предизвикват болежка и да запазят известна накърнимост на Европа “.

Според Джоунс Москва има най-напредналата стратегия за създаване и разполагане на подводници след Съединени американски щати, а украинският спор на процедура не е оказал въздействие върху подводния ѝ флот. „ Те разполагат с съвременни средства за подслушване и завладяване на подводни кабели за предаване на данни. Със сигурност разполагат със средства за бойкот на подводни тръбопроводи и други сходни “, споделя той.

Въпреки че Русия е потвърдила, че не се тормози да показва силата си в северните морета на Европа, Глойщайн съобщи, че детонациите по тръбопроводите на „ Северен поток “ са станали в частта, която принадлежи на Русия. Той изрази подозрение, че Москва съществено би рискувала да предизвика мощен отговор, като саботира тръбопроводите на европейска страна или държава–членка на НАТО. През януари началникът на защитата на Обединеното кралство адмирал Тони Радакин предизвести, че всеки опит за изключване на подводни кабели ще се смята за „ боен акт “.

Подобна офанзива против европейски тръбопроводи може да докара до „ задействане на член 5 от Устава на НАТО, защото това би било директно нахлуване против членове на Европейския съюз или НАТО “, изяснява Глойщайн. „ Все още считаме, че това е малко евентуално “, добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР