На фона на напрежението между Русия и Украйна словашката президентка

...
На фона на напрежението между Русия и Украйна словашката президентка
Коментари Харесай

На фона на протести: Словашкият президент подписа спорно военно споразумение със САЩ

На фона на напрежението сред Русия и Украйна словашката президентка Зузана Чапутова подписа противоречиво военно съглашение със Съединени американски щати, съобщи ДПА. След като беше подписано, съглашението към този момент е юридически годно, се споделя в изказване, оповестено от канцеларията на президентката нощес. Сделката към този момент беше подписана от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министъра на защитата на Словакия Ярослав Над на 3 февруари във Вашингтон. Тя разрешава на Съединени американски щати да разшири две словашки военни летища - Кухиня и Слиач.

Словашкият парламент утвърди контракта през вчерашния ден след диспути, които бяха помрачени от конфликти, провокирани от крайнодесни законодатели. Междувременно няколко хиляди души стачкуваха против контракта пред Народното събрание. По данни от социологически изследвания по-голямата част от популацията е срещу контракта и някои от неговите съперници подеха петиция с искане за референдум.

Опозиционни партии също упрекнаха Чапутова, че е подписала съглашението, без да изчака вероятен референдум, и направила това прекомерно небрежно и по недемократичен метод. Междувременно политици от държавното управление обявиха, че необятната опозиция на контракта е разследване от разпространението на подправени вести.

Договорът беше подписан на фона на увеличаващото се напрежение в Източна Европа и страховете, че Русия може би има намерение да нахлуе в Украйна, откакто струпа обилни по бройка войски по границата й, отбелязва ДПА.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР