На фона на кризата, създадена от засядането на един от

...
На фона на кризата, създадена от засядането на един от
Коментари Харесай

Норвегия одобри изграждането на първия плавателен тунел под планина в света

На фона на рецесията, основана от засядането на един от най-големите контейнеровози Ever Given в Суецкия канал, Норвегия реши да даде зелена светлина на различен план, още веднъж обвързван с канал за морско корабоплаване. Но с това евентуално ще се трансформира в пионер световно.

Причината е, че този канал в действителност ще е тунел и ще е първият в света, построен под планина. Той ще се намира на полуостров Стадхавет в северозападната част на страната, където земната маса разделя Норвежко море от Северно море.

Цената на плана, определян като " инженерно знамение ", ще е към 330 млн. $, а дължината му ще е малко над 1,5 км., защото той ще се намира в най-тясната част на полуострова. Времето, належащо за завършването на плана, ще е до четири години, а се чака построяването му да стартира през 2022 година

" Този план се възнамерява от десетилетия ", сподели Терйе Андресен от Норвежката брегова администрация, който е краткотрайно изпълняващ длъжността управител на плана. " Много сме щастливи, че най-сетне ще можем да стартираме построяването му в границите на идната година. "

Причината толкоз дълго време да се обмисля сходно начинание е, че крайбрежията край Стадхавет са най-буреносните в цялата страна, като тежките урагани се кобинират с рисковите течения и нападателни приливи и отливи. Заради неподходящото време, корабите, плаващи в района, постоянно би трябвало да са закотвени в пристанищата, защото не могат да се движат.

Всички тези проблеми на района ще бъдат позволени с построяването на тунела, който ще форсира превоза и е подкрепи доста промишлеността.

Въпреки че по света и в този момент съществуват плавателни тунели, те могат да поемат единствено потенциала на дребни съдове. Това, което ще направи плана в Стадхавет неповторим, е, че през нещо ще могат да минават и огромни кораби.

Влизането в тунела ще се ръководи посредством светофарна система, а интериорно той ще наподобява на " огромна и дълга планинска зала ", акцентират от бреговата администрация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР