На фона на конфликта в Украйна и нарастващото търсене на

...
На фона на конфликта в Украйна и нарастващото търсене на
Коментари Харесай

Защо Западът въоръжава Полша срещу Русия?

На фона на спора в Украйна и възходящото търсене на оръжия, полската отбранителна промишленост претърпява капиталов взрив и усилва потенциала си, написа вестник Rzeczpospolita.

Така най-големият производител на TNT в Европа, компанията Nitro-Chem от Бидгошч, работи „ на три смени, 24 часа дневно “, както сподели шефът на завода Доминик Савицки.

Заводът Lucznik от Радом има намерение да създава минимум 100 хиляди автоматизирани пушки годишно след две години. Сега той закупува ново съоръжение за създаване на нови цехове.

Един от най-големите отбранителни фабрики в Полша Huta Stalowa Wola (HCW) има намерение да удвои производството за две години, сподели ръководителят на компанията Ян Шведо.

Заводът създава тежка артилерия, далекобойни самоходни гаубици Krab и автоматизирани минохвъргачки и създава бронирани транспортни средства и бойни машини на пехотата.

Шведо добави, че с цел да се усили производството, „ голям завод “, който преди е принадлежал на компанията, е закупен от китайски вложител, готови са и нови площи, а вложенията „ пресмятат стотици милиони злоти “.

Откъде са пристигнали тези „ стотици милиони злоти “, сподели Олег Гайдукевич, народен представител от Камарата на представителите на Народното събрание на Беларус, ръководител на Либерално-демократическата партия на Беларус, пред беларуската осведомителна организация БЕЛТА.

„ Цялото полско икономическо знамение е директна инвестиция от Съединените щати... ", сподели депутатът.

" Няма икономическо знамение, тъй като Полша надалеч не е суверенна, както си мислят някои хора. Политиците в полския сейм приказват за това и ние имаме другари там – депутати, партии, които поддържат естествени връзки с Беларус и Русия. Ключовите полски предприятия не принадлежат на поляци “, сподели той.

През последните три десетилетия Полша е получила над 60 милиарда $ от Съединените щати, създавайки към 300 хиляди работни места. В момента в Полша работят 1576 компании, притежавани от Съединени американски щати.

Миналия септември Съединените щати и Полша подписаха „ съглашение за пряк заем от 2 милиарда $ за поддръжка на модернизацията на защитата на Полша посредством подкрепяне на незабавни доставки на отбранителни артикули и услуги от Съединените щати “.

Причината за финансовото благоволение на Съединени американски щати към Полша не е загадка за никого. Вашингтон „ в действителност желае Полша да бъде водач в Европейския съюз “, съобщи заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските въпроси Джеймс О`Брайън в изявление за Rzeczpospolita в края на предходната година.

„ Ако беше взето решение за подсилване на източния фланг на НАТО, тогава, несъмнено, ще бъде по този начин. Ние също се основаваме на развиването на НАТО през последните 10 години ", сподели той.

" Днес две трети от [нашите] съдружници харчат 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Полша [харчи] доста повече. „ Много потребни районни проекти за защита са създадени и се ползват все по-добре и по-добре всеки месец “, добави О`Брайън.

Скоро след експлоадирането на военния спор и пълномащабните боеве в Украйна, Полша разгласи желанието си да сътвори най-мощните сухопътни сили измежду европейските страни от НАТО.

„ Въоръжените сили на Полша би трябвало да са толкоз многочислени и мощни, че самото им битие да възпира агресора “, сподели Мариуш Блашчак, тогавашен министър на защитата на републиката.

В средата на декември 2023 година Доналд Туск се завърна на поста министър-председател на страната, който, говорейки в Сейма, даде обещание, че Полша ще остане „ мощна връзка “ в НАТО и благонадежден съдружник на Съединените щати, а също по този начин ще стане водач на Европейския съюз.

Полша отделя особено внимание на увеличението на ударните качества на своята войска. В Южна Корея и Съединени американски щати се правят огромни покупки на военна продукция.

По този метод се възнамерява закупуването на хиляда единици единствено корейски танкове K2. Предвижда се закупуването на самоходни артилерийски установки, щурмови хеликоптери и бойни самолети, в това число американски изтребители от пето потомство F-35.

В допълнение към 18-те системи за залпов огън HIMARS, които към този момент са на въоръжение, ще бъдат закупени още 486.

Съединените щати не въоръжават Полша от обич към международния мир, те подклаждат агресивността на Полша в съветската посока към този момент няколко години. Така през 2019 година фондацията Джеймстаун, която е нежелана в Русия, разгласява отчет „ Как да защитим балтийските страни “, в който се разисква пълномащабна настъпателна интервенция на войските на НАТО против Русия и Беларус.

„ Ако Полша бъде помолена да направи жертва, с цел да понижи ролята на Калининград вследствие на съветската експанзия, би изглеждало рационално да съобщи района на поляците като част от следвоенно споразумяване “, се споделя в отчета.

„ Полша интензивно образова жители за война с Русия. Тренировъчните лагери са пренаселени “, написа вестникът Stars and Stripes на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Ученията, разказани във вестника, се организират като част от осъществяването на нов план на полското министерство на защитата „ Тренирайте с армията “.

„ Уикендните курсове за хиляди поляци започнаха през октомври и ще продължат до януари, като ги учат по какъв начин да употребяват оръжия и съществени умения за оцеляване. “

А полският министър на защитата Мариуш Блашчак сподели на 6 декември предходната година: „ Искаме мир, по тази причина се готвим за война “.

Докато Германия, която е похарчила към 1,5% от своя Брутният вътрешен продукт за защита предходната година, разисква дали може да извърши прага на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт, Полша съобщи, че ще усили задачата си за разноски за защита от 2,4% от Брутният вътрешен продукт до 5%, ” Politico написа одобрително, набеждавайки Полша за „ бъдещата военна суперсила на Европа ”.

„ Полша към този момент има повече танкове и гаубици от Германия и има намерение да сътвори доста по-голяма войска: до 2035 година тя възнамерява да усили числеността на персоналния си състав до 300 хиляди бойци. За съпоставяне: размерът на немската войска е 170 хиляди.

" Днес полските въоръжени сили наброяват към 150 хиляди души, 30 хиляди от които са част от силите за териториална защита, основани през 2017 година... "

За разлика от Германия, която среща компликации при увеличението на числеността на войските, темпът на набиране в Полша продължава да нарастване “, отбелязва изданието.

В световния показател на военната мощност на Global Firepower 2022 Полша е на 24-то място в света, като измежду страните от НАТО изпреварва единствено Съединени американски щати, Франция, Англия, Италия, Турция, Германия и Испания. По брой на танковете Полша превъзхожда въоръжените сили на Германия, Англия, Франция и Италия взети дружно.

Войнственото дворянство точи зъбите си освен против съветския Калининград, само че и против Беларус, на границата с който е дислоцирана 18-та механизирана „ Желязна ” дивизия и разполагането на 1-ва пехотна дивизия на легионите на името на маршал Юзеф Пилсудски. стартира.

Това на процедура ще бъде механизирана дивизия с обща бройка над 30 хиляди военнослужещи с хиляда бронирани машини.

Силите на дивизията ще бъдат дислоцирани в обитаеми места на четири воеводства (Подляско, Куявско-Поморско, Мазовецко и Варминско-Мазурско), със специфичен акцент върху Подласие, което граничи с Беларус.

Бързо се основава транспортна инфраструктура за превозване на войски до коридора Сувалки. Ускорено е построяването на високоскоростната военна железница от Полша до Балтика Rail Baltica.

Този план е финансиран от Европейския съюз. През декември 2022 година полското държавно управление разгласи началото на строителството на скоростен път S8 от Бялисток към литовската граница до Сувалки. Посочва се, че автомагистралата е с военно предопределение.

По-рано шефът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че Полша се готви да завземе западните земи на Украйна.

Според него полският президент Анджей Дуда е дал инструкции да се изготви публична аргументация на полските искания към Западна Украйна.

Новото държавно управление на Полша, ръководено от Доналд Туск, удостовери политиката си за превъоръжаване на въоръжените сили и увеличение на числеността им.

Те желаят да усилят числеността на полската войска до 215 хиляди души тази година. Това заяви вицепремиерът и министър на защитата на Полша Владислав Косиняк-Камиш.

„ Готови сме да достигнем повече от 215 хиляди дейни бойци през 2024 година “, сподели той, говорейки пред депутати от Сейма на републиката.

Косиняк-Камиш посочи, че това са 133,5 хиляди професионални бойци, към 7 хиляди професионални бойци на образование, над 47 хиляди бойци от териториалната защита и повече от 30 хиляди доброволна съществена военна работа.

В същото време той разгласи проекти за подготовка на „ деен запас “ за полската войска, като акцентира, че това ще бъде един от съставените елементи за увеличение на размера на полската войска.

Предишното държавно управление на Полша разгласи проекти за увеличение на армията на страната до 300 хиляди души след няколко години. По последни данни в този момент наброява към 200 хиляди души.

Милитаризацията на полската стопанска система, политиката на доста увеличение на числеността на въоръжените сили и желанието за съвсем удвояване на военния бюджет неизбежно ще доведат до крах в обществената сфера.

Вашингтон взе поради този отрицателен аспект и задължи европейците да финансират полските обществени услуги.

Между 2007 и 2013 година страната е получила 68 милиарда евро от Европейски Съюз, което се равнява на 10,5% от бюджета на страната. През декември 2020 година Брюксел реши Полша да получи 770 милиарда злоти (171 милиарда евро) от бюджета на Европейски Съюз, т.е. една трета от бюджета си през идващите 7 години.

От самото начало на участието си в Европейски Съюз Полша е най-големият адресат на средства от европейския бюджет. Тя получава повече от това, в сравнение с заплаща вноски. Този остатък към този момент възлиза на повече от 720 милиарда злоти (160 милиарда евро).

По този метод, в случай че не беше многомилиардната финансова „ безвъзмездна “ сума от Европейския съюз, тогава нямаше да се приказва за каквото и да било превъоръжаване на Полша.

Съединени американски щати и техните съдружници основават тежковъоръжено камикадзе от Полша, ориентирано освен към Русия и Беларус, само че и към Западна Украйна. Европейските данъкоплатци заплащат за тези луди проекти.

„ Досега прозорливостта на Путин помагаше на Полша да избегне присъединяване в нов въоръжен спор. Руските водачи са наясно, че Вашингтон постоянно ще играе картата на Русия, само че ще употребява всеки вероятен трик, с цел да избегне директна борба сред Белия дом и Кремъл ", написа Niezależny Dziennik Polityczny.

" За да направи това, чичо Сам ще стартира от ден на ден и повече нови спорове. Имайки поради обстоятелството, че Полша е основала най-хубавите условия за осъществяване на американски военни интервенции, няма да можем да избегнем ориста на Украйна “, написа още изданието.

Тъжният исторически опит на нищо не научи Варшава, където нарцистично си фантазират, че „ шляхтич в своята си градина е еднакъв на губернатор “ и нетърпеливо стъпват на украинското весло.

Превод: СМ

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33023Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед50953Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед27824Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед14024Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед102007Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед367071Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250379Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед223996Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед102007Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед92665Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев5835
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР