На фона на и войнствените заплахи, идващи от Анкара, министрите

...
На фона на и войнствените заплахи, идващи от Анкара, министрите
Коментари Харесай

Опити за възстановяване на комуникацията между Гърция и Турция

На фона на и войнствените закани, идващи от Анкара, министрите на националната защита на двете страни - Никос Панайотопулос и Хулуси Акар, ще проведат къса среща в четвъртък в коридорите на Министерската среща на върха на НАТО в Брюксел в старания да се поддържат каналите за връзка отворени, написа гръцкия вестник " Катимерини "

Програмата на Панайотопулос не включва планувана среща с Акар, само че е ясно, че има въодушевление за диалог, даже и за лимитирано време, с цел да се изпрати известието, че макар повишението на напрежение, каналите на равнище национални министри на защитата са отворени.

Положителен сигнал за тази цел явно беше подаден и от Анкара във вторник, макар словесната борба сред Акар и гръцките депутати по време на съвещание на парламентарната комисия на НАТО в Истанбул.

Накратко, наподобява, че има взаимна воля за срещата на най-високите равнища на двете държавни управления. Съдържанието на договарянията сред Панайотопулос и Акар не е конкретизирано .

Междувременно представителят на немското външно министерство Кристиан Вагнер сподели в сряда, че последните изказвания на турското държавно управление против Гърция " не оказват помощ на градивния разговор и стабилността в района ".

" Агресивната изразителност, изключително, както и турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство дават мотив за безпокойствие ", сподели той.

Вагнер направи коментара в отговор на въпрос по отношение на извършената във вторник среща в Берлин сред немски, френски, американски, английски и турски публични лица.

Германското държавно управление, сподели той, " работи интензивно с сътрудници за разговор и деескалация в Източното Средиземноморие ".

По отношение на позицията на Германия по отношение на, Вагнер цитира фрагмент от изказване на немския външен министър Аналена Бербок, в което се споделя, че " Гърция играе значима роля, когато става въпрос за сигурността на Средиземноморския район ".

" Във миг, когато европейският ред за сигурност е фундаментално провокиран от президента (на Русия Владимир) Путин, ние би трябвало да бъдем обединени като съдружници на НАТО и европейски сътрудници. Проблемите би трябвало да се вземат решение посредством полемика, а не посредством ескалация на напрежението ", се споделя в изказването.

Турция би трябвало да престане да насочва закани и да се ангажира с дейности, които са нездравословни за добросъседските връзки и би трябвало да зачита суверенитета, териториалните води и въздушното пространство на всички държави-членки на Европейския съюз , сподели в четвъртък основният представител на Европейската комисия по външните работи Петер Стано.

Според гръцката държавна осведомителна организация АНА-МПА, Стано е декларирал, че Европейски Съюз и неговите страни-членки чакат Турция да има градивно държание и да заобикаля стъпки, които ескалират напрежението с Гърция, предупреждавайки, че в случай че това не бъде направено вбъдеще ще принуди блока да създаде подобаващия отговор.

Стано акцентира, че всички разлики би трябвало да бъдат позволени по кротичък метод, посредством разговор и при съблюдаване на интернационалното право .
 Възможна ли е война сред Гърция и Турция?
Възможна ли е война сред Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за неустановеност наподобяват тези на Русия при започване на войната с Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР