На фона на глобалното съживяване на пътуванията и туризма след

...
На фона на глобалното съживяване на пътуванията и туризма след
Коментари Харесай

Проучване на A1 показва ръст на почиващите в чужбина и високо доверие в роуминг услугите

На фона на световното възкръсване на пътуванията и туризма след две тежки Коронавирус години, наподобява, че България не прави изключение от наклонността и през 2022 година пораства броят на хората, които възнамеряват отмора зад граница. Това демонстрират данните от непредставително изследване измежду 803 консуматори на уеб страницата на A1, извършено сред 16 юни и 19 юли.

Общо 18% от тях са били на отмора в чужбина през 2021 година, до момента в който за тази година сходни планове декларират цели 33%. Сред водещите дестинации зад граница са Гърция, Турция, Италия и Испания.

Общо 84% от далите отговор ще почиват това лято, като 58% от запитаните ще са със брачна половинка или колегата си, 39% - и с децата, а 24% ще са с другари. Три четвърти (74%) имат проекти за море, а 30% - за планина (част от интервюираните са избрали и двете опции). Проучването демонстрира възходяща наклонност в броя на почиващите до началото на август – точно тогава над една четвърт (26%) от респондентите ще са във почивка.

Цели 85% от пътуващите в чужбина употребяват роуминг услуги от телекома си. A1 през последните месеци направи поредност стъпки точно в поддръжка на пътуващите българи.

През април с до 96% бяха понижени цените на минута и мегабайт трафик за страните от Западните Балкани и Турция, фрапантно падна и цената на връзката в роуминг в други страни отвън Европейски Съюз, а за Англия бяха въведени специфични условия след Брекзит. От юли мегабайтите в роуминг в Европейски Съюз и Европейската икономическа зона са. Около 60% от запитаните заявяват, че са осведомени с тези промени.

Новите условия засягат. Този вид предложение на мобилните оператори е най-популярен измежду участниците в анкетата с 63%, като следва дневният роуминг пакет (11%). По-голямата част от употребяващите роуминг го избират директно преди заминаването си и не чакат да се окажат зад граница.

На фона на тези данни поражда въпросът какъв брой са пътуващите зад граница, които разчитат на предплатени карти, купени на място за връзка с околните си. Едва 16 на 100 от почиващите отвън България показват, че това изцяло се отнася за тях. 45% от избралите дестинация в чужбина се възползват от безвъзмездни Wi-Fi мрежи в хотели, заведения и квартири.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР