На фона на глобалната зараза от Covid-19, Китай отчете годишен

...
На фона на глобалната зараза от Covid-19, Китай отчете годишен
Коментари Харесай

Китай омекотява икономическия удар, не гледа към бързо възстановяване

На фона на световната болест от Covid-19, Китай регистрира годишен намаляване на икономическото произвеждане за първи път от 1992 година, когато Националното статистическо бюро стартира да разгласява броя на растежа на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база, написа South China Morning Post.

Реалният растеж на брутния вътрешен артикул през първото тримесечие понижава с 6.8% на годишна база , по-лошо от пазарните упования.

Индустриалният бранш е най-силно обиден от прекъсването на производството с годишно намаляване с 9,6% на добавената стойност. Междувременно браншът на услугите регистрира 5,2% спад на добавената стойност заради ограниченията за блокиране.

Въпреки по-слабия брой Брутният вътрешен продукт, икономическите действия се възобновяват от началото на март , защото предаването на вируса значително е под надзор в Китай . Оттогава се следят усъвършенствания в месечните индикатори, в това число промишленото произвеждане, продажбите на дребно и вложенията в дълготрайни активи.
 Китай проверява мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки
Китай проверява мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

В бъдеще се чака през идващите тримесечия да има невисок едноцифрен растеж на Брутният вътрешен продукт през годината, защото вътрешните стопански действия значително се възобновяват. Траекторията на възобновяване обаче ще бъде значително обусловена от развиването на световните пандемични и контролни ограничения, признати от други страни .

Пред тези провокации китайските политици са на път да усилят стимулиращите ограничения . На съвещание на Политбюро на 17 април е очебийно, че китайската стопанска система е изправена пред невиждани провокации и че би трябвало да се вземат ограничения освен за поддържане на 6 " стабилности ", в това число на финансовите пазари и вложения, само че и за обезпечаване на 6 " скъпи бумаги " - а точно претовареност, главен занаят, пазари, продоволствена и енергийна сигурност, непоклатимост на веригата на доставки и обществени интервенции .

Ясно е, че стабилната претовареност се трансформира в главен приоритет на политиката за годината на фона на задълбочаващите се опасения по отношение на възходящата безработица. В същото време, поради несигурността към международната стопанска система, китайските управляващи може да толерират по-нисък ритъм на напредък през тази година.

Те могат даже да се отклонят от обичая да дефинират съответна цел за напредък по време на годишната сесия на Националния национален конгрес, която се забави и в този момент евентуално ще бъде призован през май.
 Трябват
Трябват " драконовски " ограничавания на пътуванията по света за ограничение на ковид

За да не се трансформира в световна зараза

На този декор, Народната банка на Китай може да продължи да ползва метод за установяване на политики, основан на данни. Паричното облекчение е фокусирано върху предприятия, застрашени от проблеми с паричните потоци , и е отделила общо 1,8 трилиона юана ( 250 милиарда щатски $ ) за даване на средства за наново разпределяне на заеми за облекчаване на ликвидните потребности на дребните и междинните предприятия .

За да се понижат разноските за финансиране, се усилва и темпът на понижаване на лихвите .

На 15 април националната банка понижи лихвата по едногодишните си средносрочни заеми с 20 базисни точки до рекордните 2,95 на 100. Впоследствие главният лихвен % за едногодишния заем бе намален с 20 базисни пункта на 20 април, а петгодишният - с 10 базисни пункта.

Както беше очебийно на съвещанието на Политбюро на 17 април, следва да се подхващат по-нататъшни понижения на ставките, а коефициентът на запас да поддържа ликвидността на пазара и да се поддържа действителната стопанска система . Следващите съкращения могат да се случат, когато икономическите данни разкрият влошаващи се вероятности.

От фискална страна тази година държавното управление би трябвало да ръководи по-голям недостиг, който ще се финансира посредством издаване на специфични държавни облигации . Общата стойност на специфичните облигации към момента не е известна, само че те бяха характеризирани като специфични антиепидемични облигации на съвещанието на Политбюро.
 Помпео: Китай може да е знаел от ноември за ковид
Помпео: Китай може да е знаел от ноември за ковид

Отново кририкува Пекин и СЗО за укриване на истината

Постъпленията от издаването могат да бъдат употребявани за подкрепяне на понижаване на налози, дотации за ползване и средства за облекчение за предприятията, както и за инфраструктурни планове .

На локално равнище Министерството на финансите скоро ще зареди 1 трилион юана в специфични облигации на локалната власт, в допълнение към 1,29 трилиона юана на към този момент издадената квота. Подкрепена от разхлабването на финансовите условия, финансиращите средства на локалните управляващи могат в допълнение да подтикват и ускорят вложенията в инфраструктура през тази година, като оказват помощ за понижаване на риска от страна на търсенето.

Китайският " повишен " фискален недостиг, индикатор за ресурсите, мобилизирани от държавното управление, може да доближи 14,2 на 100 от номиналния Брутният вътрешен продукт тази година, по отношение на 12,5 на 100 през 2019 година

Перспективите за възобновяване (V-образна форма) в Китай през второто тримесечие остават несигурни , защото външното търсене може да остане едва на фона на блокирането в международен мащаб , а частичните ограничения за обществено разграничаване, които към момента съществуват в Китай, не престават да тежат за елементи от бранша на услугите.

Но окуражаващата парична и фискална политика би трябвало да даде на страната удобна " възглавница ".
 Коронавирус: Европейски Съюз
Коронавирус: Европейски Съюз " гледа да не се конфронтира с Китай по отношение на жертвите "

За разлика от Съединени американски щати и Великобритания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР