На фона на енергийната криза в Европа, за която се

...
На фона на енергийната криза в Европа, за която се
Коментари Харесай

На фона на енергийната криза, една европейска страна печели много

На фона на енергийната рецесия в Европа, за която се предвижда че ще премине в криза, приходите от експорт на Норвегия " излетяха " с 66,5% през септември на годишна база, главно заради доста високите цени на енергоносителите. Това се показва в отчет на статистическата работа на кралството, написа Лента.ру.

Приходите на страната от експорт за предишния месец възлизат общо на съвсем 218 милиарда норвежки крони (около 20,5 милиарда долара). Положителният търговски баланс на европейската страна, която завоюва (много) от енергийната рецесия, през септември се оказа 122,4 милиарда крони (11,5 милиарда долара). Това е съвсем двойно повече от цената на индикатора за същия интервал на 2021 година.

" Увеличението на цената на износа през предишния месец се дължи главно на високите цени на петрола, газа, петролните артикули, електричеството, също по този начин на металите и рибата, чиито цени надалеч надвишиха миналогодишното равнище ". Тази причина за наклонността за повишаване на приходите на Норвегия от експорт назова Тереза Вестре, представител на статистическото ведомство на страната.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка

По-конкретно, за първите девет месеца на годината (януари-септември) страната е спечелила единствено от експорт на природен газ близо 889 милиарда крони (83,6 милиарда долара), а от експорт на нефт приходите са съвсем 398 милиарда крони (37,4 милиарда долара).

Така общите доходи от природен газ и нефт за 9-те месеца на годината, се правят оценка на общо 1,3 трилиона крони (121 милиарда долара). Тази крупна сума е двойно повече от приходите на Норвегия от петрол и газ за същия интервал на предходната година.

По-рано полският министър председател Матеуш Моравецки подлага на критика Норвегия, като я упрекна, че се пробва да печели (твърде много) от износа на газ за Европа, след намаляването на доставките от Русия.

А още през май, също полският министър председател, зaяви, чe Hopвeгия би тpябвaлo " нeзaбaвнo дa cпoдeли " c Уĸpaйнa пeчaлбитe, ĸoитo пoлyчaвa oт пpoдaжбaтa нa пeтpoл и пpиpoдeн гaз. Πo дyмитe нa Mopaвeцĸи тогава, нa фoнa нa пoĸaчвaщитe ce цeни нa eнepгoнocитeлитe зapaди cитyaциятa в Уĸpaйнa, cĸaндинaвcĸaтa cтpaнa нaтpyпвa, " пpeĸoмepни, гигaнтcĸи пeчaлби ". " Toвa e нeнopмaлнo и нecпpaвeдливo ", пoдчepтa пoлcĸият пpeмиep през май. Норвегия обаче отхвърли да " показа " приходите си от енергоносители с Украйна.

През август Норвегия отхвърли да продава природен газ на Европа на цена, по-ниска от пазарната, което желаеха от нея страни вносители от Европейски Съюз.
 Норвегия отхвърли да
Норвегия отхвърли да " показа " приходите си от нефт с Украйна

Такъв апел насочи полският премиер
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР