На фона на безоблачните летни нощи ще можем да наблюдаваме

...
На фона на безоблачните летни нощи ще можем да наблюдаваме
Коментари Харесай

Тази нощ съвпадат максимумите на два метеорни потока

На фона на безоблачните летни нощи ще можем да следим Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди. Тази година техните максимуми съответстват и ще бъдат на 30 юли, написа сп. "Обекти ".

Южни делта-Аквариди не е чак толкоз зрелищен поток, колкото фамозните Персеиди или декемврийските Джеминиди. Той обаче също радва поклонниците на небесните фойерверки, изключително в идния си най-много. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Водолей наоколо до една от най-ярките му звезди, Делта Водолей, откъдето произлиза и наименованието му.

Зенитното часово число на Южни делта-Аквариди - т.е. броят метеори, които могат да бъдат следени в границите на един час при ясно нощно небе (гранична звездна големина равна на 6,5), когато радиантът на метеорния поток се намира в зенита - е 20. Що се отнася до Алфа-Каприкорниди, то е едвам 4, само че в композиция двата метеорни потока би трябвало да предложат едно в действителност приемливо небесно представление.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР