На фона на 2020 година 2022 г. беше прекрасна за

...
На фона на 2020 година 2022 г. беше прекрасна за
Коментари Харесай

Морските превозвачи вече имат излишен капацитет, складове стоят пълни

На фона на 2020 година 2022 година беше прелестна за морския превоз. Над 80% от световната търговия се прави с морски превоз. Увеличи се потенциалът на линейните компании, само че се появиха нови проблеми. Обстоятелствата се трансформираха и към този момент има непотребен потенциал и спад на навлата до предпандемичните равнища. Това съобщи доцент доктор Борислав Арнаудов, теоретичен секретар на Катедра " Икономика на превоза и енергетиката ", УНСС, в предаването „ В развиване “ с водещ Петко Трухчев.

Арнаудов изясни, че през 2020 година потребителите – на фона на рестриктивните мерки за преодоляване на коронавирусната пандемия – са икономисали пари, което е довело до скок в търсенето предмети и устройства. „ Потреблението докара до скок на транспортите. След отварянето на стопанските системи и облекчение на рестрикциите хората стопираха да използват толкоз и се понижиха транспортите “, добави той.

„ В момента има стока, само че няма кой да използва – складовете са пълни… Ако преди имаше тапи по пристанищата, в този момент е тъкмо противоположното. Потреблението се сви, инфлацията и ниските приходи в резултат на загуба на работата понижиха потреблението – в този момент има свободен потенциал “.
Арнаудов уточни, че се чака да намалеят крайните цени на доставките за потребителите, само че може да се усили директното време, защото корабите чакат да се запълнят на най-малко 60% потенциал.

„ За да се понижи цената, се усилва директното време “.
„ В момента има доста отсрочени плавания. Големите играчи имат над 50 плавания отсрочени единствено за първите седмици на новата година. Тук въздействие има и китайската нова година “, уточни гостът.

„ Тенденцията ще е към понижаване на дългите логистични вериги. Китай като международната фабрика може би ще бъде изместена от играчи като Турция за Европа и Близкия изток “.

Гостът разяснява и отражението на инфлацията върху морския превоз.

„ Потребява се по-малко, само че на по-висока цена. Производителите остават на същите равнища като облаги. Корабните линии за 2022 година завършиха с близо 300 милиарда $ облага. Очаква се за 2023 година облагите да са не повече от 15 милиарда $ “.
Според Арнаудов отварянето на Китай няма да докара до растеж на търсенето на морски превоз, защото битовото ползване ще остане на същото равнище. Той чака през 2023 година морският превоз да се свие като осъществени транспорти и плавания. „ Както в стопанската система, по този начин и в морския превоз има цикли. През 2021 и 2022 година този цикъл беше недействителен с това ползване “, добави гостът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР