На финалната права сме за завършването на цифровия единен пазар:

...
На финалната права сме за завършването на цифровия единен пазар:
Коментари Харесай

Мария Габриел: Очаквам от Финландия амбиция да завършим цифровия единен пазар

На финалната права сме за завършването на цифровия обединен пазар: 28 от 30-те законодателни оферти към този момент са контрактувани. Разчитаме на поддръжката на Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз да реализираме съглашение и по оставащите две оферти - основаване на Европейски център за подготвеност в региона на киберсигурността и правила за електронната сигурност. След завършването на цифровия обединен пазар, използването на новото законодателство ще бъде от първостепенно значение. Това ще подсигурява, че новите правила на Европейски Съюз за цифровите технологии могат да се трансфорат в съответни изгоди за жителите и предприятията. Това съобщи в Хелзинки българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел по време на първата публична аудиенция на Колегиума на комисарите отпред с Жан-Клод Юнкер за началото на Финландското председателство. заяви представителството на Европейска комисия в България.

Тя акцентира, че е от изключителна значимост предлагането за европейския киберцентър да бъде признато до края на мандата, тъй като той ще спомогне за независима отбрана на Европейски Съюз от киберзаплахи. Нужно е да се сътвори конструкция на профилирания експертен център и тя да стартира да действа януари 2021 година

Българският еврокомисар Мария Габриел повдигна и други водещи тематики като изкуствения разсъдък, достъпа до данни и облачни услуги, сигурността, идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз.

По отношение на изкуствения разсъдък, тя приветства Финландия за включването на тематиката измежду целите на нейното председателство. Координираният проект за деяние на Европейската комисия се извършва в съдействие с страните членки и значим ангажимент в него е всички страни да показват национални тактики за подкрепяне на вложенията в изкуствен интелект. Комисарят насърчи финландската страна да приложи ограничения за повишение на осведомеността и ангажираността на страните членки с тестовата фаза на етичните насоки за развиване и потребление на изкуствен интелект, чието начало беше сложено от нея на 26 юни.

Основаната на данни стопанска система и обвързваните с нея услуги и нововъведения също ще бъдат основни цели на Финландското председателство. " За да усетим пълноценно изгодите от стопанската система на данни, преди този момент е значимо да имаме ясни позиции по основни въпроси. Такива са достъпът до данни, облачните услуги, сигурността и схемите за узаконяване. Приветствам напъните на Финландското председателство в тази посока ", съобщи българският еврокомисар.

Не на последно място, Мария Габриел обърна особено внимание какъв брой е значимо да се отбрани мощен бюджет за цифровизация в идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година " Изцяло новата стратегия с бюджет 9,2 милиарда евро " Цифрова Европа ", препоръчаните средства по Механизма за свързване на Европа и стратегия " Хоризонт Европа " включват средства за вложения в стратегически дигитален потенциал.

Обединихме се с останалите за значимостта на цифровите умения и въздействието на цифровите технологии върху публични тематики като опазването на здравето и околната среда. Нужно е да отстояваме високо равнище на средства за цифровизация в интерес на жителите и предприятията ", заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР