На финалната права сме след всички положени от властите в

...
На финалната права сме след всички положени от властите в
Коментари Харесай

Споразумението за името Северна Македония - ще изведе ли спора от задънената улица



На финалната права сме след всички положени от управляващите в Скопие старания през последната една година след политическата смяна. Това сподели в предаването " 12+3 " журналистът и създател на осведомителната организация БГНЕС Любчо Нешков, който разяснява новината за постигнатото съглашение сред гръцката и македонската страна за името Северна Македония. Нешков не чака да последват проблеми, тъй като по думите му желанието и волята на управляващите в Скопие да се постави точка на този въпрос и да се отпуши така наречен европейски път на страната са безапелационни.

" Спорове сигурно ще има, само че Зоран Заев е безапелационен, че договорът ще бъде препотвърден посредством референдум през есента. В последна сметка волята на жителите и всичко, което ще последва до този референдум, ще изчистят всички компликации, които биха могли да се появят в политическото пространство “, добави журналистът.

Нешков счита, че въздействието на съперниците на разногласието за името на Македония понижават както в Гърция, по този начин и в самата Македония:

" В Гърция понижава истеризацията на обществото във връзка с разногласието за името и неуместното изказване, че единствено Гърция има извънредни права върху името Македония. "

Любчо Нешков напомни и формалната позиция на гръцката черква за невмешателство в разногласието и опълчването й на митингите. В Македония опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също не получи всеобща поддръжка, уточни Нешков.

Не имам вяра, че България може да има проблеми, изключително след подписването на контракта от предходната година. Отношенията сред България и Македония гледат напред, сподели още той:

" Снощи в центъра на Скопие - в Народния спектакъл, се игра пиесата на Димитър Талев " Железният светилник ". Залата беше претъпкана. Имаше публични лица. Тоест връзките сред България и Македония са обърнати напред. Да, и в София, и в Скопие несъмнено има съперници на събарянето на тази стена на омразата, която съществуваше от близо 70 години, само че мисля, че бъдещето е в напълно друга посока. "

" Името Северна Македония надалеч не е най-удачното за нашата югозападна съседка, тъй като това название до момента не е било употребявано за тази територия. В историографията и измежду обществеността има друго одобрено разбиране – Вардарска Македония. В пакета на Матю Нимиц фигурираше и друго удачно име – Нова Македония ", означи преподавателят в Софийския университет доцент Наум Кайчев:

" Влизайки от българска Македония, от Пиринска Македония, от Благоевград към град Щип, ние определено вървим на юг, а не на север, на югозапад, а не на северозапад и в този смисъл името не е най-точно. Защо е определено, можем единствено да допускаме, само че явно политиците в Скопие имат една малко по-краткосрочна вероятност, обвързвана с референдума, който те са дали обещание. Който в действителност ще реши европейската ориентировка на страната в един средносрочен проект и политическата орис на самите ръководещи в Скопие в по-краткосрочен. И в този смисъл може би аргументът на министър-председателя Заев е, че това име сякаш е по-приемливо за неговите гласоподаватели. "

Относно съпротивата и в двете страни против решението Северна Македония доцент Кайчев изтъкна, че и в двете страни има прореформистко и проевропейско болшинство, тъй че при положение на липса на изключителни условия това решение би следвало да бъде утвърдено. 
Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР