На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да

...
На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да
Коментари Харесай

Италиански министър: Трябва да се разреши временно плащането на газа в рубли

На европейските енергийни компании би трябвало краткотрайно да бъде разрешено да се преценяват с съветските претенции да заплащат за газ в рубли , сподели Роберто Чинголани, италианският министър, отговарящ за енергийната сигурност, представен от европейската редакция на американския вестник " Политико ".

" Мисля, че би било добре най-малко няколко месеца да позволим на фирмите да продължат и да заплащат в рубли , до момента в който уточним правната рамка и последствията ", сподели той за изданието, добавяйки, че желае " бързо и доста ясно изказване на Европейската комисия ", потвърждаващо, че петролните и газови компании за момента могат да заплащат в рубли.

Междувременно Рим се готви за допустимо прекъсване на съветския газ с и даже за по-дълго действие на въглищните централи.

Кремъл изиска енергийните компании от " " - които включват всички членки на Европейски Съюз - в опит да поддържат цената на съветската валута.

Предполага се, че фирмите би трябвало да открият сметки в евро и рубли в съветската " Газпромбанк ", а руснаците ще смятат заплащането за газ за приключено едвам откакто рублите бъдат подадени.

Европейската комисия предизвести фирмите да не отварят сметки, деноминирани в рубли,, наложени против Русия за нахлуването в Украйна., че комуналните услуги могат да заплащат в евро - и че такова заплащане ще се смята за дефинитивно съгласно съществуващите контракти, а по-късно Русия може да ги конвертира по-късно в рубли.

Засега Кремъл упорства фирмите да съблюдават неговата скица., откакто те отхвърлиха да изпълнят настояването на Москва.
 Италия загатна, че би подкрепила ембаргото за съветския газ
Италия загатна, че би подкрепила ембаргото за съветския газ

Мерките не са обсъждани, само че са на масата, уточни Марио Драги

Но Чинголани сподели, че може да отнеме месеци, с цел да се реализира цялостно схващане на правните последствия, през което време петролните и газови компании " ще бъдат оставени в усложнение ".

" Вярвам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да заплащат и по-късно да бъдат упрекнати, че са нарушили глобите, само че в това време не могат да рискуват... да не заплащат в рубли ", сподели той преди спешните договаряния на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел в понеделник. " Това са дълготрайни контракти, разноските биха били извънредно високи. "

Предложеното от него решение е сходно на това на Комисията. Енергийната компания от Европейски Съюз би смятала заплащането в евро за дефинитивна транзакция, до момента в който Русия би могла вместо това да прегледа заплащането в рубли след конвертиране. Но той призна, че сходен метод може да е " оптимистичен ".

" В този развой има сиви зони, които биха могли да съставляват нарушаване на глобите. Както и да го извършите, има проблем. "
 Според Германия откриването на сметка в
Според Германия откриването на сметка в " Газпромбанк " не нарушава глобите

Очакват се насоки от Еврокомисията

Междувременно министерството на Чинголани приготвя проекти за деяние при изключителни обстановки, ако Русия приключи износа на газ за Италия. Страната получава към 29 милиарда кубически метра газ годишно, или 40 % от потреблението си, от Русия.

Чинголани сподели, че Италия е в положение на " предварителна паника ", най-ниското от трите спешни равнища, планувани в нейния народен проект за изключителни обстановки в газоснабдяването, което съгласно него значи " непрекъснато наблюдаване ". Той ще показа проекти за разнообразни сюжети на кабинета в понеделник следобяд.

В момента " няма проекти за следено прекъсване на тока за промишлеността ", сподели той, само че в случай че обстановката се утежни, има " проекти за изключителни обстановки " за икономисване на сила тази зима. " Засега мислим за по-слаби ограничения: температурни ограничавания, производството на сила от въглища, което би трябвало да бъде спряно, да продължи да работи за година или две ", сподели той, както и " ударение върху възобновимите източници ".

Той сподели, че държавното управление ще издаде насоки с апел хората да се откажат от потреблението на климатици в частните домове, нещо, което съгласно него по този начин или другояче се случва заради високите цени. Мерките " не са драконовски. Ако е належащо можем да създадем повече, (да използван мерки) с по-силен резултат. Надявам се, че нямаме потребност. "

Италия се пробва да усили доставките на газ, като следеният от страната енергиен колос Eni подписва контракти с африкански страни. С тези покупко-продажби енергийната диверсификация на Италия е " приключена ", сподели Чинголани, добавяйки, че Италия ще бъде самостоятелна от съветските доставки до края на идната зима.

Дори в случай че войната завърши, Рим няма проекти да се връща към такава огромна взаимозависимост от съветските доставки, сподели той.
 Може ли Северна Африка да избави Европа от газовата хватка на Кремъл
Може ли Северна Африка да избави Европа от газовата хватка на Кремъл

Предлагат се различни енергийни трасета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР