На европейската политическа сцена има тенденция за изместване на дясното

...
На европейската политическа сцена има тенденция за изместване на дясното
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: В Европа дясното се измества още по-вдясно

На европейската политическа сцена има наклонност за изместване на дясното по-вдясно, с едно огромно изключение - Християндемократическата партия в Германия, която продължава да стои на центристки позиции. Ако Орбан и неговата партия решат да изоставен ЕНП и се причислят към Партията на народите и свободата, там ще има мощно крайнодясно наличие с капацитет да стане трета политическа мощ в Европа. Такъв разбор направи политологът Любомир Кючуков в " Денят онлайн " на последните събития в Европарламента - речта на Жан-Пол Юнкер и наказателната процедура против Унгария.

 
" Това беше изтощена тирада на Юнкер, като ограниченията, които оферираше, бяха откъслечни и безредни ", уточни Любомир Кючуков. " За мигрантите се взе общоевропейско решение всеки да се избавя както може. Няма решение на смяна на Дъблинския протокол, той остава в действие.
 
А обръщането към Африка, в случай че това остане както до момента - щедрост, това няма да свърши работа. Говори се за нов План Маршал, само че той изисква голямо финансово изпитание ", добави Кючуков. И добави: " Ако желае да бъде в ядрото на Европа, България да направи действия за влизане в еврозоната, с всички плюсове и минуси ".
 
За наказателната процедура в Европарламента против Унгария проф. Мария Пиргова счита, че в Съвета ще има нужния най-малко един глас за блокирането й.
 
" Или Италия, или Полша, или Австрия ще върнат жеста при гласуването, надали ще стигне до лишаването на Унгария от глас в Европейски Съюз, само че това е обвързвано с някакви придвижвания в Европейската национална партия. А къде ще се нарежда ГЕРБ, ще има да помислят, въпреки че мисля, че са най-добре там, където са ", добави проф. Мария Пиргова.
 
Според нея Европа не е решила казуса с мигрантската вълна, който провокира такива раздори в страните от Европейски Съюз. " Проблемът с мигрантите не е нито политически, нито ментално решен. Ние не знаем по какъв начин да го мислим - виждаме го като голям проблем, виждаме кораби, виждаме починали в морето хора. Но това е проблем, който не може по този начин да тресе един съюз с 500 млн. поданици ", сподели Мария Пиргова. 
 
По думите й основният проблем, основал миграцията, " бяха революциите в Северна Африка и в този момент войната в Сирия. Това са огромни проблеми сред геополитическите играчи. Въпросът е в този момент, че идват мигранти от страни от Централна и Южна Африка ", сподели Пиргова.
 
" Не единствено Европа е разединена - казусът е в тероризма, в Ислямска страна, в скритата война сред огромните геополитически играчи. И върви едно говорене - ЕВропа е в рецесия, изключително в източните страни откакто кохезията им не се състоя, както са си я представяли. Докато в Западна Европа не преглеждат по този начин казуса ", счита проф. Пиргова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР