На една от най-опасните риби в Черно море са се

...
На една от най-опасните риби в Черно море са се
Коментари Харесай

Внимавайте ако видите това в морето! Ако го докоснете предизвиква парализа

На една от най-опасните риби в Черно море са се натъкнали водолази от школата Sub Diving, научи Varna24.bg . Става дума за морския змей. Той е добре прочут на риболовци и водолази поради приликата си с попчето, само че има шиповете по гърба и хрилете, които при допиране отделят от жлеза токсичен секрет, който може да докара потърпевшия от убождането до парализа.

Спецалисти припомнят, че рибата много постоянно се скрива в пасъка в плиткото и е допустимо да е настъпите. Ако това се случи незабвно потърсете медицинакса помощ!

Болката след убождането е мощна, пронизваща, пареща и пулсираща. Може да продължи от 1 до 3 часа. Отровата е сложна с водеща съставна част – дракотоксин, който предизвиква локално и общо отравяне. При тежки случаи може да засегне нервните окончания, да провокира контрактура (свиване на мускули и сухожилия). Ако не се потърси незабавно лекарска помощ, увреждането може да е трайно със засягане на костите и да се стигне до обездвижване на ставите. Може да се получи и некроза, мрачно леке с заличаване на тъканта, което изисква хирургическа интервенция. 

Общият токсоалергичен синдром, който се появява след убождане от морски змей, е обвързван със мощно главоболие, гадене, студена пот и сърцетуптене. При хора, склонни към алергии, може да провокира анафилактоидна реакция и в случай че не се потърси незабавно лекарска помощ, да се стигне до потрес, а в доста редки случаи и до гибел, предизвестяват медиците.

Пикът на драконовите провали е през юли и август, когато отровата е най-силна, предизвестява експертите.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР