На един от най-светлите български празници – Денят на народните

...
На един от най-светлите български празници – Денят на народните
Коментари Харесай

Отличиха 12 от най-талантливите деца и младежи на България

 На един от най-светлите български празници – Денят на националните будители, Фондация " Шанс за децата и природата на България “ разгласи финалистите на Годишните си награди " Шанс за гения “, част от плана си " Награди, стипендии и оценки “. Дванадесет надарени млади българи получават финансови награди за достиженията си в национални и интернационалните шампионати, състезания, надпревари, олимпиади в региона на математиката и осведомителните технологии, литературата, музикалното, изобразителното и танцово изкуство.

Проектът " Награди, стипендии и оценки “ към този момент единадесета година има за цел да подкрепи образованието и изявите на надарени деца и младежи в региона на точните и филантропични науки, изкуството и новите технологии.

Ето и кои са финалистите: Ясен Пенчев, 10 клас, ПМГ " Акад. Иван Гюзелев ", гр. Габрово получава самостоятелна парична премия за чудесно показване на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари в областта на математиката и информатиката.

До сегашния миг Ясен има повече от 100 награди в региона на математиката и информатиката, като през учебната 2020/2021 година е спечелил общо 20 призови оценки от национални и интернационалните надпревари в двете сфери; Славея Семова, I курс, ШУ " Еп. Константин Преславски ", гр. Шумен, отличена в областта на литературата на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, състезания; Демира Недева, 9 клас, МГ " Акад. Кирил Попов ", гр. Пловдив получава парична премия за надарени деца/младежи с лимитирани финансови благоприятни условия, постигнали особени триумфи в региона на математиката.

През образователната 2020/2021 година Демира е завоювала 13 призови места, най-значимите измежду които са: първо място и златен орден (единствен измежду неамериканските участници) на Международна американска математическа олимпиада (ARML); Prize документ и златен орден (най-високото отличие в света) на Australian Mathematical Competition (AMC) и мн. др.; Марина Кацарска, 5 клас, НУИ " Панайот Пипков ", гр.Плевен,парична премия за надарени деца/младежи с лимитирани финансови благоприятни условия, постигнали особени триумфи в региона на изобразителното изкуство.

За образователната 2020/2021 година Марина има завоювани над 20 призови места, като 11 от тях са от влиятелни интернационалните състезания за рисунка. Никола Кацарски, 5 клас, НУИ " Панайот Пипков ", гр.Плевен, също парична премия за надарени деца/младежи с лимитирани финансови благоприятни условия, постигнали особени триумфи в региона на изобразителното изкуство. За 2020/2021 образователна година Никола е отличен с 27 призови места, като 17 от тях са от влиятелни интернационалните състезания. Вяра Пенчева, 6 клас, ПМГ " Акад. Иван Гюзелев ", гр. Габрово, наградена за чудесно показване в областта на изобразителното изкуство на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари.

До момента Вяра има над 200 призови оценки в областта на изобразителното изкуство, като за 2020/2021 година е спечелила 80 награди, 53 от които са от интернационалните състезания. Илияс Номан, 11 клас, СМГ " Паиий Хилендарски “, гр. София, лауреат в областта на математиката на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари. Най-значимите достижения на Илияс през образователната 2020/2021 година са: първо място (с оптимален брой точки) и златен орден от European math cup; първо място (с оптимален брой точки) и златен орден от народен кръг на Националната олимпиада по математика; Ива Ичевска, 10 клас, ЕГ " Пловдив ", гр. Пловдив, финалист в областта на музикалното изкуство.

През образователната 2020/2021 Ива е завоювала 53 призови места в интернационалните и национални състезания в областта на музикалното изкуство; Симона Маринова, 3 клас, ОУ " Драган Манчов ", гр. Пловдив, наградена за чудесно показване в областта на математиката на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари. За образователната 2020/2021 година Симона има 49 призови оценки в областта на математиката от национални и интернационалните надпревари. Ивета Попхристова, 7 клас, СУ " Вичо Грънчаров ", гр. Горна Оряховица, отличена в областта на музикалното изкуство на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари.

Сред най-значимите достижения на Ивета за образователната 2020/2021 година са: I място самостоятелни реализатори и Специалната премия за най-хубаво осъществяване от Пиринския край в Международен фолклорен фестивал " Приятели ", гр. Охрид; I място в конкурс " Млади фолклорни гении " на БНР; лауреат в Петропавловски събор " Хоро се вие край манастира " ; специфична премия в състезанието " Насред площада в Арбанаси " и доста други; Симона Василева, 9 клас, ППМГ " Добри Чинтулов ", град Сливен.

Симона получава самостоятелна парична премия за чудесно показване в областта на литературата на републикански или интернационалните олимпиади, състезания, надпревари. За образователната 2020/2021 година тя е била отличена с призови места в над 30 състезанието, като два от тях са с интернационален статут; Виктория Пощарова, 2 клас, СУ " Панайот Волов ", гр. Шумен, наградена в областта на музикалното изкуство. За миналата образователна година 2020/2021 Виктория Пощарова е завоювала голям брой награди за вокално майсторство, като най-значимите от тях са 18 на брой от разнообразни национални и интернационалните състезания.

" На този доста специфичен и ярък ден сме горди да представим гениите на България – лауреатите ни за 2021 година по стратегия ни " Награди, стипендии и оценки “. За поредна година конкуренцията беше огромна, а изборът доста сложен. Щастливи сме, че отличихме 12 извънредно даровити в сферите си деца и младежи от цялата страна, триумфите и достиженията им заслужават особено внимание, тъй като с изключение на на гений, те се дължат и на доста труд и старания, положени през годините.

С отпущането на самостоятелни награди ние се стремим да подпомогнем развиването на младите гении на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с достиженията си и да откроим триумфа им в дадена област. Целта ни е да подтикваме освен работата върху гения, само че и неговата изява.

От 2011 година досега по програмата " Награди, стипендии и оценки “ са отличени над 80 деца и младежи. Благодарение на нея българските гении получават опцията да вземат участие и да реализират високи триумфи в европейски и международни шампионати. Щастливи сме, че и тази година, макар сложното време, в което живеем, успяхме да осигурим спомагателни самостоятелни парични награди за чудесно показване на републикански или интернационалните олимпиади, състезания и надпревари за още 8 изключителни гения.

Поздравяваме освен класиралите се финалисти, само че и всички претенденти, които се обърнаха към нас и споделиха триумфите си. Продължавайте да се трудите все по този начин старателно, уверени сме, че напъните ви ще бъдат възнаградени! “, разяснява Лилиана Славова, ръководител на Фондация " Шанс за децата и природата на България “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР