На доставките за Европа се пада почти половината от износа

...
На доставките за Европа се пада почти половината от износа
Коментари Харесай

В кои страни продава нефт Русия?

На доставките за Европа се пада съвсем половината от износа на съветски петрол.

Ако Европа вкара ограничавания върху износа на суровината, на Русия ще ѝ се наложи да пренасочи част от доставките към Азия.

През 2021 година Русия е изнесла съвсем 230 милиона тона недопечен нефт на обща стойност $110,1 милиарда в 36 страни, сочат данни на Федералната митническа работа на Руската федерация. Най-големият покупател на съветски нефт за последните пет години е Китай. През предходната година азиатската страна е закупила от Русия 70,1 милиона тона петрол (30,6% от общия размер на съветския експорт) на стойност $34,9 милиарда.

На второ място в листата е Нидерландия (37,4 милиона тона за $17,3 милиарда), защото страната е огромен търговски хъб, откъдето суровините от Русия се преразпределят към крайните страни-потребители.

На трето място е Германия – тя е закупила 19,2 милиона тона за $9,3 милиарда. Като цяло, на страните от Европейски Съюз през 2021 година се падат 47% от доставките или 108,1 милиона тона за $50,9 милиарда.



Вячеслав Прокофиев/ТАСС
Топ 10 на страните-вносителки на съветски нефт за 2021 година (в количествено изражение):
Китай – 70,1 млн тона

Нидерландия- 37,4 млн тона

Германия – 19,2 млн тона

Беларус – 14,9 млн тона

Република Корея – 13,5 млн тона

Полша – 11,2 млн тона

Италия – 8,9 млн тона

Съединени американски щати – 7,4 млн тона

Финландия – 6,3 млн тона

Словакия – 5,3 млн тона
Какво се промени след началото на специфичната интервенция


Юрий Смитюк/ТАСС

Първата страна, която съобщи, че се отхвърля от съветския петрол поради „ военната интервенция “ в Украйна, беше Канада. Тя е един от най-големите вносители на нефт в света, само че от края на 2019 година Канада не внася съветски нефт, единствено петролни артикули. И делът на този импорт за Канада е единствено 1% на стойност $132 милиона за 2020 година и $277 милиона за 2021 година, по данни на Статистическото ръководство на Канада. За Русия това решение също не е мъчително, защото това е по-скоро политически жест.

В началото на март Съединени американски щати също оповестиха, че не разрешават вноса на нефт от Русия. На Съединени американски щати се падат 4,3% от износа на недопечен нефт и 8,8% от този на петролни артикули. В каузи на вноса на Съединени американски щати процентите са сходни – надлежно 3% и 8%.

Англия също съобщи, че до края на 2022 година възнамерява да се откаже от вноса на съветски нефт и петролни артикули – те съставляват 8% от вноса ѝ. За Русия те са по-малко от 3% от износа.

Нови наказания в областта на енергийните запаси сега се разискват и в Европейски Съюз, само че за това решение е нужен консенсус. За момента, за ембарго са страните от Балтика и Полша, а Германия и Нидерландия са срещу. Над една-четвърт от внасяния в Европейски Съюз петрол е с съветски генезис, по тази причина сходно решение ще е мъчително за европейските консуматори.

„ Правителството, както и до момента, е уверено, че не може да се откажем от вноса на петрол от Русия “,  говорителят на немското държавно управление Щефан Хебещтрайн.

Въпреки това, поради вероятното петролно ембарго от страна на Европа, Русия изследва опциите да пренасочи суровините си към Азия.

Ще размени ли Азия пазарите на съветски петрол в Съединени американски щати и Европейски Съюз?

Въпреки че Саудитска Арабия остава водач измежду експортьорите на нефт за Китай, за Русия Китай (30,6%) е най-голямата страна-вносител на петрол и явно този дял ще продължи да пораства. В началото на 2022 година Русия и Китай подписаха дълготраен контракт за годишна доставка на съвсем 100 милиона тона петрол (над 700 милиона барела).

Друго допустимо направление за увеличение на доставките е Индия. За 2021 година на Русия се падат единствено 2% от вноса на нефт в Русия поради високите транспортни разноски. Индия към този момент купува изпратени доставки на петрол от Русия, които не могат да си намерят купувачи в Европа. През март 2022 година Индия усили вноса на съветски петрол четирикратно – през този месец Индия купува по 360 000 барела дневно.

„ Руският експорт на нефт и петролни артикули за Индия доближава $1 милиард и има положителни благоприятни условия този индикатор да нараства “,  вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак. Страните също преглеждат опциите да преминат на разплащания в рубли и рупии.
Има ли опция на съветския нефт?


Сергей Фадейчев/ТАСС

Според съветски специалисти на Европа ще ѝ е мъчно мигновено да се откаже от съветския петрол, само че е изцяло допустимо да понижи своята взаимозависимост и да размени част от доставките.

Международната организация по енергетика (МАЕ) твърди, че единствено Саудитска Арабия и ОАЕ имат свободни мощности за рандеман, които биха могли да компенсират понижението на размерите на произвеждане на нефт в Русия. Според анализатори, в случай че глобите против Иран бъдат отстранени, износът на нефт от страната в границите на шест месеца може да нарасне до 1 милион барела дневно.

„ Да размени (доставките на съветски нефт) бързо не може даже и Иран, дори и глобите да бъдат отстранени на следващия ден. ОПЕК+ към момента не бърза да помогне на Запада с внезапно нарастване на добива си “,  политологът Георгий Бовт.

Освен участниците в покупко-продажбите от ОПЕК+, доставките си на нефт могат да усилят и Съединени американски щати, Канада (там по-голямата част от находищата са на нефтени пясъци, които са сложен за рандеман източник на петрол), Бразилия и Гвиана (според специалисти след няколко години тази страна може да се трансформира в един от двайсетте най-големи експортьори на петрол).

Според Съединени американски щати друга опция за подмяна на Русия е Венецуела (износът на нефт оттова сега е стеснен от американски санкции), защото петролът с високо наличия на сяра там наподобява на съветския. Но даже и Иран и Венецуела да стартират да изнасят нефт мигновено, общите им доставки, по оценки на експерти, ще заменят едвам 50% от съветския нефт.

Последствия от вероятно ембарго върху експорта на съветски нефт

Сегашната обстановка към този момент провокира растеж на цените на нефта (на 9 март цената на майските петролни фючърси доближи $130 за барел, което е един от историческите максимуми) и растеж на междинните цени на бензина в Америка и Европа с 1,5-2 пъти по отношение на предходната година.

Според данни на JPMorgan сега от международния пазар към този момент са изтласкани към 4 милиона барела съветски нефт на денонощие. В тази обстановка анализаторите от компанията предвиждат международни цени от към $185 за барел до края на годината.

Руският  Александър Новак счита, че в случай че Западът се откаже изцяло от съветския нефт, „ скокът на цените ще е непредсказуем – над $300 за барел, в случай че не и повече “.

„ При това  размерът на съветския нефт на европейския пазар не може да се замести бързо – ще е нужна не една година и той ще коства доста повече за европейските консуматори. При сходен сюжет те ще пострадат най-много… Цените на бензиностанциите, за ток, за отопления, ще излетят нагоре. Това ще засегне и други пазари, в това число американския “, добави той.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР