На домакинство у нас се падат средно 90 килограма изхвърлена

...
На домакинство у нас се падат средно 90 килограма изхвърлена
Коментари Харесай

Изхвърляме храна за 500 лв.

На домакинство у нас се падат приблизително 90 кг изхвърлена храна на стойност 500 лева на година. Това заяви изпълнителният шеф на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Най-голям % от изхвърлената храна се пада на семействата (44%), следвани от заведенията за хранене (33%), питателните магазини (11%), институциите, производството и други, сочат изчисленията на Българската хранителна банка.

Най-съществена част от „ брака” са плодове и зеленчуци, съвсем толкоз са и морските артикули. Макар да се споделя, че е грехота да се изхвърля самун, огромен % от наличието на кофите са точно тестените произведения. Често на боклука се оказват също млечни и месни артикули, заяви БТВ.

Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В международен мащаб разхищенията доближават 1 милиарда тона – на фона на доста гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.

Грешки при извършването на покупки водят до изхвърляне на храна. Например – не си вършим лист, слагаме безредно артикули в количката, купуваме артикули на промоция с по-къс период на валидност складираме огромни количества, пазарим гладни и не следим хладилника. Понякога „ залежават” и пакетирани артикули по шкафовете, като в един миг срокът им на валидност завършва.

Цанка Миланова призна още, че макар напъните на Българската хранителна банка, към момента се избавя едвам към половин % от 670-те хиляди тона бракувана храна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР