На доживотен затвор без право на замяна са осъдени австралийският

...
На доживотен затвор без право на замяна са осъдени австралийският
Коментари Харесай

Делото за атентата в Сарафово изобщо не е влизало във ВКС

На пожизнен затвор без право на подмяна са наказани австралийският жител с букви Мелиад Фарах и канадският жител Хасан Ел Хадж Хасан, приети за отговорни за съдействие на реализирането на  в Бургас. При атентата, осъществен през 2012 година година, бе лишен живота на един български и петима израелски жители, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години, оповестиха от Апелативната прокуратура в Бургас, откакто през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев съобщи пред публицисти, че е в действие дефинитивна присъда по отношение на двамата съучастници на атентатора, който почина по време на терористичния акт.

" Прокуратурата поставя всички усилилия, употребявайки и методите на интернационалното правно съдействие и помощ, да открие наказаните лица, които да бъдат открити и предадени на българските управляващи за изтърпяване на наказванията им ", допълват от държавното обвиняване и прецизират, че присъдата, постановена по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Бургас, е дефинитивна.

Във връзка с думите на Иван Гешев за присъда на последна инстанция, тълкувана от представители на медиите като решение на Върховния касационен съд (ВКС), от съда осведомят, че в институцията няма формирано наказателно произвеждане , не са провеждани съвещания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище " Сарафово ".
 В мощ са дефинитивни присъди за атентата в
В мощ са дефинитивни присъди за атентата в " Сарафово ", заяви основният прокурор

Той увери околните на убитите пред " Соло ", че желаят екстрадицията на Илиян Тодоров до дни

От Върховен касационен съд допълват, че единственото изговаряне на съда, засягащо делото за терористичния акт на летище " Сарафово ", е предписание от 12 юли 2022 година на ръководителя на Първо наказателно поделение на Върховния касационен съд. С него е отказано формиране на касационно произвеждане заради неизправност на постъпила касационна тъжба от служебния бранител на Хасан Ел Хадж Хасан адв. Жанет Желязкова против присъдата на Апелативния профилиран углавен съд от 13 април 2022 година Делото е върнато на въззивния спецсъд за осъществяване на дадените инструкции. В разпореждането се показва: " Пропуснато е реализирането на наложителната предварителна активност по инспекция за допустимост и прецизност по член 351, алинея 5 от Наказателно-процесуален кодекс, посредством която се открива опцията сезиращият документ да провокира касационен надзор. Съдията от въззивния съд следва да упражни пълномощието си по член 351, алинея 5, т. 1 вр. алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс и да даде 7-дневен период на адв. Желязкова , в който наличието на касационната тъжба да бъде приведено в сходство с условията на процесуалния закон, като категорично укаже на служебния бранител, че в случай че това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При даване на допълнение в период, същото следва да бъде съответно управлявано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено назад на Върховен касационен съд. "

След разпореждането делото не се е прибирало във Върховния касационен съд.

От Апелативната прокуратура в Бургас прецизираха за, че на служебния бранител е бил подложен съответният период за поправяне на нередностите по жалбата, което не е било направено и тя не е била позволена за разглеждане. Така делото е решено на две инстанции с от 21 септември 2020 година, доказана от Апелативния профилиран съд през 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР