На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на

...
На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на
Коментари Харесай

Министър Росен Христов: Газпром ни е последният вариант

На дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на газ, в това число и "Газпром ", само че той е последният вид. Това съобщи пред Българска национална телевизия енергийният министър Росен Христов. Още не сме почнали да търсим контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвървили от листа с варианти. Той разяснява митингите против възобновяване на договарянията с "Газпром " и съобщи, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните желаят.

"България е демократична страна и всеки има право да изрича мнение и да стачкува, което е доста хубаво. Лошото е когато тези тематики се употребяват за политически цели - колкото хора стачкуват на площада, десетки пъти повече ме питат по какъв начин ще си отопляват жилищата учебните заведения, лечебните заведения, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на равнище София, да каже, че не му е проблем да заплати по-скъп газ, по-скъп самун. Когато заплатата в страната е няколкостотин лв. и по-голямата част отива за заплащане на битови сметки, не е толкоз елементарно човек да каже "не ме интересува цената ", сподели той.

Христов съобщи, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си приказва с "Газпром " и разяснява, че има кореспонденция, съгласно която са "водени договаряния, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски съвещания към тези договаряния ". Подчерта още, че Европа не е спряла да купува съветски газ. По думите му имаме газ до септември, има и от кое място да намерим до края на годината. Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си желаеме. Оферти има доста. Проблемът е в доставката. Повчето предложения са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, само че цената им е такава, че не ни устройва, изясни още министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР