На дневен ред са рисковете, свързани с отдалечената работа, която

...
На дневен ред са рисковете, свързани с отдалечената работа, която
Коментари Харесай

2020: Киберсигурността никога не е била по-значима

На дневен ред са рисковете, свързани с отдалечената работа, която се постанова като новият метод за правене на бизнес

43,1 милиарда щатски $ ще бъдат изразходвани за киберсигурност през 2020 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за киберсигурност по целия свят ще се усилят с 5,6% на годишна база през 2020 година Дори в случай че световната стопанска система се утежни и ИТ бюджетите бъдат свити, пазарът на киберсигурност ще продължи да нараства с най-малко 2,5%.

Това е изводът от нов отчет на Canalys, който сочи, че тази година 43,1 милиарда щатски $ ще бъдат изразходвани в международен мащаб за сигурност – мрежова отбрана, отбрана на крайни устройства, на уеб-системи, на е-поща и на данни. Разходите включват и средствата за разбор на уязвимости. Сумата, посочена от анализаторите, бележи скок по отношение на 40,8-те милиарда $, изразходвани през 2019 година

Резултатите от отчета приказват, че въпреки 2020 година да е година на финансова неустановеност, това е и година, в която смисъла на киберсигурността и задължението към нея в никакъв случай не са били по-големи. А това е един от многото резултати, произлизащи от пандемията COVID-19.

Кибер-атаките, свързани с COVID-19, като да вземем за пример фишинг-кампании по тази тематика, към момента са постоянно срещани, само че анализаторите регистрират, че броят на докладваните случаи понижава след пика през март и април. Сега обаче на дневен ред са рисковете, свързани с отдалечената работа – към този момент допустим метод за реализиране на бизнес.

„ Появата на COVID-19 през януари докара до повишаване на целенасочените фишинг акции и злонамерените домейни, основани за да примамят крайните консуматори, улисани в търсене на информация ”, споделя анализаторът на Canalys Кетаки Бораде, представен от Security Brief. „ Те станаха жертви на офанзиви, когато изолацията влезе в действие. Но в този момент хакерите не престават да се насочват към организации и лица, работещи отдалечено, възползвайки се от компрометирани и зле подготвени чиновници ”.

Сред многочислените вектори на офанзива са електронните пощи, общественият инженеринг и даже „ brute-force ” офанзивите. „ Организациите ще би трябвало да премислят измененията в работните процеси, потреблението на приложенията, ангажираността на клиентите и образованието по отношение на киберсигурността на виртуалното работно място ”, споделя Бораде.

Заплахите и уязвимостите не престават да съществуват, регулациите са многочислени, а отдалечената работа постанова потребление на сигурни крайни устройства, сигурен достъп до корпоративните запаси и разширение на защитните периметри, съгласно отчета. В тази конюнктура прекосяването от безвъзмездни проби на разнообразни системи за сигурност към платени абонаменти за използването им ще бъде фактор за растежа в областта на киберсигурността.

„ Преминаването към абонаменти ще защищити (сектора на) киберсигурността от незабавните съкращения на ИТ. Допълнителните разноски обаче ще бъдат повлияни през останалата част от годината, защото организациите стартират идващия стадий в реагирането на пандемията ”, споделя основният анализатор Матю Бол.

Същевременно обаче би трябвало да е ясно, че комбинацията от ограничения за ограничение на разноските, съкращенията на личен състав и проблемите с паричния поток ще доведат до по-строг надзор на съществуващите планове и по-малко покупко-продажби. „ Забавянията и анулирането на нови начинания ще се усилят. Изключение ще са единствено тези, които разрешават понижаване на разноските и обезпечават високоприоритетни начинания за цифрова промяна ”.

Интересното е, че в другите сегменти на пазара на решения за киберсигурност ще имат друг напредък, плануват анализаторите.

Мрежовата сигурност ще резервира позицията си на най-големия сегмент от позиция изразходвани суми – 36% от общите разноски. Голям напредък се чака и при решенията за отбрана на крайни устройства. Тук все по-малко средства ще се влагат в „ обичайните утройства за периметрова отбрана ”.
още по тематиката
Вместо това ще се залага на внедряване на облачни решения. Акцентът в тези решения ще е върху обезпечаването непрекъсваемост на бизнеса.

Дистанционната работа ще остане всеобщо прилаган способ и това ще е в действие „ доста по-дълго от плануваното по-рано, когато за първи път се наложи обсада – през март ”, споделя Бораде.

„ Докато някои чиновници ще се върнат на работното място през идващите месеци, организациите ще би трябвало да продължат да поддържат мощно децентрализирана работна мощ, която може да работи на всички места в обозримо бъдеще. Това включва композиция от хора, работещи единствено отдалечено, хора, работещи гъвкаво, както и хора, които работят на място – в офиса, само че имат подготвеност незабавно да преминат към отдалечена работа, в случай че това още веднъж се наложи ”, заключава анализаторът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР