На днешното заседание на Министерския съвет (МС) бяха взети две

...
На днешното заседание на Министерския съвет (МС) бяха взети две
Коментари Харесай

Транспортният министър: 40 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи. Вера Су вероятно отива на търг |

На днешното съвещание на Министерския съвет (МС) бяха взети две основни решения. Едното е мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева Беше утвърдена и позиция за подаване на тъжба в съда на Европейски Съюз във връзка с пакета " Мобилност ", който, знаете, е много дискриминационен към българския автобусен и авто интернационален превоз.

Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев по време на брифинг през днешния ден.

" Въведена бе мярка за подкрепяне на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева Надяваме се до края на годината да успеем да разплатим тези средства, с цел да могат автобусните превозвачи да получат глътка въздух в днешната тежка обстановка ", сподели той. 

Той се върна и на обстановката със заседналия транспортен съд " Вера Су ". Според него , само че " нещата не би трябвало да стопират до такава степен ":

" В момента корабът е подложен на изсъхнал док и ще бъде изцяло възобновен, с цел да може да бъде плавателен. Държавата е задържала този транспортен съд, той е нейна благосъстоятелност и в случай че разноските, които тя е направила, не бъдат изплатени от застрахователите, корабът ще бъде продаден на търг, с цел да може тези разноски да бъдат възобновени . "

Застрахователите имат 14-дневен период почнал да тече от предходната седмица и надлежно ще изтече през идната. Цената на " Вера Су " би възлизала на към 3 млн. лева

Алексиев твърди, че тази сума би покрила насъбраните държавни разноски. По думите му от транспортното министерство са длъжни да защитят интереса на страната.

" Подготвихме и задание за планиране и строителство на нов неповторим многофункционален избавителен транспортен съд за потребностите на България. С мои старания финансирането за построяването на този транспортен съд беше включен в новата оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “, която предходната седмица беше пратена в Европейска комисия. "

Според Алексиев този нов транспортен съд, с изключение на за избавителни интервенции, може да бъде употребен за образование и за научно-изследователски действия и задачи.

" Предприехме всички дейности, с цел да може България най-сетне да има естествена техника и процедура по търсене и избавяне, което не е било направено до момента. Това, че е включено в оперативната стратегия, подсигурява, че планът ще бъде финансиран. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР