На днешното заседание на кабинета Борисов-3 бе приет правилник за

...
На днешното заседание на кабинета Борисов-3 бе приет правилник за
Коментари Харесай

Приеха правила за защита на ”застрашени свидетели”

На днешното съвещание на кабинета ”Борисов-3 ” бе признат устав за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени при наказателно произвеждане. Практиката в България демонстрира, че за всеки, който подписа договорка с Прокуратурата, отпадат обвиняванията към него и той става ”защитен очевидец ”, а действията му са непреследванти и ненаказвани.
С влезлите в действие на 29 май промени в Закона се вкара ефикасен механизъм за включване и престояване на застрашени лица в Програмата за отбрана. Въведе се понятието ”специална защита”, която включва предварителна отбрана и Програма за отбрана на застрашени лица.

С Правилника се регламентират ограниченията за специфичната отбрана на застрашени лица по смисъла на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ЗЗЛЗВНП), признат през 2005 година Процедурата за даване на специфична отбрана на застрашени лица се регламентира в обособен устав, оповестиха от Министерския съвет.

С влезлите в действие на 29 май промени в Закона се вкара ефикасен механизъм за включване и престояване на застрашени лица в Програмата за отбрана. Въведе се понятието " специфична отбрана ", която включва предварителна отбрана и Програма за отбрана на застрашени лица, прецизираха от Министерски съвет.

Приетият през днешния ден устав детайлизира дейностите на способените държавни органи в сходство с функционалностите им, избрани в Закона, както и процедурата за даване на предварителна отбрана и за включване в Програмата за отбрана съгласно процедурата, уредена в закона.

Предвиждат се изискванията, редът и методът за осъществяване на ограниченията за специфична отбрана да се дефинират с правила, одобрени от основния прокурор. Акцентира се върху задължението на Бюрото по отбрана от време на време да изготвя стимулирано мнение до основния прокурор, след взимане на мнение от органа, изготвил предлагането, по отношение на нуждата от продължение на ограниченията по Програмата за отбрана за всяко предпазено лице или за тяхното изменение или преустановяване.

Уточняват се предпоставките за осъществяване на мярката релокация в друга страна. В правилника е регламентирано още, че при образуване и осъществяване на специфичната отбрана Бюрото по отбрана ще получава подпомагане от всички органи на държавна власт и локално самоуправление.

Задължени да оказват помощ за обезпечаване на отбрана са и юридически и физически лица. Те би трябвало да дават в това число достъп до нужните данни в техните осведомителни фондове, като редът и методът се планува да бъде избран в инструкции
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР