На днешното заседание на ЕП българският евродепутат Радан Кънев зададе

...
На днешното заседание на ЕП българският евродепутат Радан Кънев зададе
Коментари Харесай

Еврокомисарят по енергетика: Газпром ясно доказа, че не е надежден партньор, може да има нови санкции срещу Русия

На днешното съвещание на Екологичен потенциал българският евродепутат Радан Кънев зададе въпрос към еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон във връзка със прекъсването на доставките на газ от страна на " Газпром "  и какви контрамерки подхваща Европейска комисия, съобщи кореспондент на Novini.bg. 

" Наистина задействахме ограничения на взаимност на страните членки. Вчера беше извършено изключително съвещание на министрите на енергетиката на страните членки в Брюксел, където всички сътрудници засвиделстеаха огромна поддръжка към България и Полша, където доставките на газ бяха отрязани. С този си акт " Газпром " ясно потвърди, че не е благонадежден сътрудник и снабдител на газ, като едностранно наруши договорите с двете страни. Ясно е, че сдруженията от двете страни са направили заплащанията си в евро според подписаните контракти ", отговори Самсон. 

" Миналата седмица нашият председател Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера на България и сподели, че при тази форма на изнудване България би трябвало да откри различни източници на доставка. Алтернативни направления на доставка оферират съседите на двете страни и това, което е отрязано от страна на Русия, ще бъде заместено с доставки на полутечен природен газ ", добави тя и разясни по отношение на контрамерките на Европейска комисия, че това са контракти сред частни сдружения и те би трябвало да се погрижат за отбрана на правата си на основата на юридическия разбор на обстановката. " Нашият разбор демонстрира, че България и Полша са изпълнили договорите с " Газпром ", тъй че би трябвало да се желаят неустойки от съветската компания ", безапелационна бе Кадри Симсон.

" Подготвили сме се за обстановка, при която " Газпром " напълно или частично ще отреже доставките. Зелената договорка би трябвало да се засилва. Сега имаме ясни доказателства, че " Газпром " не е благонадежден снабдител и не знаем коя ще е идната страна, която ще пострада. От наша страна би трябвало да подготвим нашите страни членки да разполагат с различни снабдители. Ще има спомагателни стъпки от наша страна, които ще бъдат подхванати към Русия. Ние в ЕК обсъждаме тези стъпки и по късно през днешния ден може да очаквате тяхното оповестяване ", разкри еврокомисарят по енергетика. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР