„На днешното си заседание правителството прие Плана за въвеждане на

...
„На днешното си заседание правителството прие Плана за въвеждане на
Коментари Харесай

Асен Василев: Планът за еврото дава ясни срокове, за да го примем на 1 януари 2024 година

„ На днешното си съвещание държавното управление одобри Плана за въвеждане на еврото в Република България. Това е действен проект, който дава ясни периоди и задания към банките, към платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото, по какъв начин да се извърши превалутирането на депозити и заеми, тъй че да можем на 01 януари 2024 година да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото “.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той добави, че предстоят редица законодателни промени, които са нужни, в това число смяна в Закона за Българска народна банка.

„ Техническата подготовка, с цел да можем да влезем на 1 януари 2024 година в еврозоната, лишава най-малко 18 месеца, тъй че нямаме доста време за отсрочване на оперативната работа. Има редица действия, които банките, платежните системи и държавните институции би трябвало извършат, с цел да са подготвени да работят в евро. Предстои да бъдат изменени редица закони, като с последната законодателна смяна ще се одобри и финалната дата за приемане на еврото “.

Министър Василев акцентира, че оттук насетне работата по Плана ще продължи в Народното събрание, ще бъдат извършени и необятните публични полемики по време на процеса на присъединение на България към еврозоната.

Вицепремиерът подсети, че Планът е обществен от юли 2021 година „ Някои от главните ограничения в него са свързани със отбраната на потребителите – 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждане на еврото цените на стоките да се разгласяват и в двете валути, с цел да се избегнат недобросъвестни търговски практики при превалутирането. За търговците е планувано да има двойна каса – в лв. и в евро, в границите на един месец, с цел да не се постанова да държат огромни наличия и в двете валути. Курсът е закрепен “, заяви Асен Василев.

Финансовият министър съобщи, че сега се работи по разбора на Българска народна банка и МФ за резултатите от въвеждането на еврото и след завършването му ще бъде оповестен. Той подсети, че в съдружното съглашение е записано, че еврото би трябвало да бъде признато допустимо най-скоро и след осъществяване на широкомащабна осведомителна акция, която ще се основава точно на направения разбор.

Василев добави, че България де факто към този момент е приела еврото през валутния ръб, защото страната е с закрепен курс лев-евро.

Документът е оповестен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР