На днешното си заседание правителството е взело решение, с което

...
На днешното си заседание правителството е взело решение, с което
Коментари Харесай

До два месеца трябва да е готов пътят от границата със Сърбия, започва и строителство към София

На днешното си съвещание държавното управление е взело решение, с което стартира процедура за отчуждаване на последния сектор от автомагистрала " Европа ". Това заяви районният министър Иван Шишков. Той се ангажира до няколко месеца да стартира и строителството.

Става дума за трасето от Сливница до Софийския околовръстен път (14.5 км). Договор за построяването му бе подписан в края на 2021 година с обединяването ДЗЗД " Европа - 2022 " за над 222 млн. лв. без Данък добавена стойност. В него влизат " ГБС-Инфраструктурно строителство " АД, " Главболгарстрой Интернешенъл " АД и " Обонато Билд " ЕООД. Съгласно контракта строителят би трябвало да построи сектора до края на 2023 година

Днес Шишков съобщи, че крайният период няма да бъде спазен, а с цел да не изгуби България европейско финансиране до края на годината би трябвало да бъде издигнат 50% от сектора.

Министърът уточни, че при ръководството на държавното управление " Петков " процедурата за одобрение на Подробния организационен проект на трасето не е била придвижена, като е завършена в края на 2022 година

Останалите сектори

Строителството на автомагистралата бе разграничено на три сектора. Този сред Сливница и Драгоман е построен и пуснат в употреба от края на 2020 година

 Участъкът, на който не е почнало строителството, е в зелено. В синьо е този, който би трябвало да бъде въведен в употреба до два месеца. В алено е към този момент готовият сектор.
© European commission (audiovisual service)

Участъкът, на който не е почнало строителството, е в зелено. В синьо е този, който би трябвало да бъде въведен в употреба до два месеца. В алено е към този момент готовият сектор.

Между Драгоман и граничния пункт " Калотина " е в градеж, като Шишков разгласи, че до 2 месеца ще бъде въведен в употреба. 183 млн. евро за създаване на последните 15 километра преди границата със Сърбия. Парите идват от Кохезионния фонд на Европейски Съюз и са част от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 година През 2020 година държавното управление на Бойко Борисов реши към този момент готовата част от сектора сред километър 15 и 48 да се финансира с пари от еврофондовете. Парите бяха пренасочени от построяването на част от лот 3.2 на автомагистрала " Струма ".

Подписаният контракт със строителя " Щрабаг " за този сектор бе с краен период на осъществяване януари 2022г. Заради пандемията от COVID-19 срокът беше продължен в началото до май 2022 година След това пътната организация заяви за нов период - септември 2022 година, по-късно и до края на годината, само че и двата не бяха спазени. Строителството му стартира през февруари 2020 година и забавянето беше пояснен с пандемията от COVID-19, както и с неприключили отчуждителни процедури.

Магистралата е с обща дължина 63 км има планова скорост от 110 км/ч, с две ленти в посока и широчина 27 м.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР